Cercetatorii de la Universitatea Stockholm au o noua explicatie privind cauzele accidentului nuclear din 1986.
Conform explicatiilor oficiale, accidentul nuclear din 25 aprilie 1986 a avut loc in urma a doua explozii produse din cauza acumularii de abur.
Din cauza unei serii de erori comise de angajatii centralei nucleare, presiunea aburului a atins un punct critic, iar caldura a dus la ruperea tuburilor de combustibil.
Astfel a avut loc prima explozie, care a aruncat in aer acoperisul reactorului nuclear. Cateva secunde mai tarziu a avut loc a doua explozie.
Aceasta este concluzia oficiala a expertilor si pana acum nimeni nu a contestat aceasta analiza.
Acum insa, o echipa de cercetatori de la Universitatea Stockholm, condusa de fizicianul Lars-Erik De Geer, are o alta explicatie pentru dezastrul de atunci.
El spune ca prima explozie care a avut loc nu a fost provocata de presiunea aburului, ci a fost o explozie nucleara, scrie Science Alert.
Concluzia lui contrazice declaratiile anterioare ale specialistilor, conform carora pana acum nu a avut loc nicio explozie nucleara la vreo centrala atomica.
De Geers se bazeaza pe o descoperire facuta in 1986 de cercetatorii de la Institutul VG Khlopin din Leningrad. Ei au identificat atunci izotopi de xenon la peste 1.000 km de Cernobil, foarte departe de zona considerata contaminata radioactiv.
Daca la Cernobil a avut loc o explozie nucleara, nu una provocata de aburi, atunci suflul ar fi fost mult mai puternic si materialul radioactiv ar fi ajuns mai sus in atmosfera, explicand astfel contaminarea zonei situate la o departare de 1.000 km.
De asemenea, explozia a topit placa groasa de otel de sub miezul reactorului, lucru care nu se putea intampla decat in cazul unei explozii nucleare.
In plus, un martor al exploziei, un pescar, a declarat ca a vazut o strafulgerare albastra deasupra reactorului, un alt indiciu al unei explozii nucleare.
In concluzie, De Geers crede ca la Cernobil a avut loc o explozie nucleara, urmata de o explozie de abur.
Analiza lui este importanta, pentru ca o concluzie corecta ne va ajuta sa construim centrale mult mai sigure, care sa nu permita asemenea incidente.
Foto: Getty Images