Un nou mit a fost demontat.
Cercetatorii au facut mai multe teste, ca sa afle daca mancarea cazuta pe jos este sigura pentru consum.
Un mit larg raspandit sustine ca, daca un aliment sta pe jos cel mult 5 secunde, poate fi mancat fara probleme, pentru ca nu are timp sa se contamineze cu bacterii.
Cercetatorii au vrut sa afle daca aceasta regula a celor 5 secunde este adevarata si au testat contaminarea mai multor alimente care au cazut pe diferite suprafete murdare, scrie Science Alert.
Rezultatele au fost alarmante: mancarea se contamineaza chiar si dupa o singura secunda, adica aproape imediat ce atinge o suprafata murdara.
In cadrul testelor, cercetatorii de la Universitatea Rutgers au analizat contaminarea mai multor alimente aruncate pe podea: paine, paine cu unt, pepene, acadele. Ele au fost lasate pe o suprafata contaminata in prealabil cu enterobacter aerogenes, o bacterie care nu este periculoasa.
Fiecare aliment a fost monitorizat pentru contaminare dupa o secunda, 5 secunde, 30 de secunde si 300 de secunde.Pentru siguranta, au fost realizate 128 de teste diferite si fiecare a fost repetat de 20 de ori.
Astfel, cercetatorii au aflat ca bacteriile contamineaza mai repede alimentele mai umede, cum sunt fructele sau acadelele. Desigur, cu cat alimentul sta mai mult pe suprafata contaminata, cu atat se vor transfera mai multe bacterii. Din pacate insa, chiar si 5 secunde sunt suficiente pentru ca un aliment sa se umple de microorganisme periculoase, care ne pot imbolnavi.