Există mulți oameni nu au auzit niciodată de această afecțiune, deși una din cinci femei suferă de această boală. 

Este vorba despre adenomioza, o afecțiune care poate provoca simptome, inclusiv sângerări menstruale neregulate și abundente și dureri pelviene. Severitatea simptomelor variază de la o pacientă la alta - până la o treime dintre femeile cu adenomioză pot avea simptome minime sau chiar deloc.

Afecțiunea poate afecta, de asemenea, fertilitatea. Femeile cu adenomioză care rămân însărcinate au un risc crescut de avort spontan, naștere înainte de termen, preeclampsie și sângerare după naștere.

Deși un număr mare de femei cu adenomioză au și endometrioză, adenomioza este o boală distinctă de endometrioză. În endometrioză, celulele asemănătoare endometrului se găsesc, tot în locul nepotrivit, în principal în cavitatea pelviană.

Datorită cercetării, implicării publicului și a social media, gradul de conștientizare a endometriozei a crescut în ultimii ani. Cu toate acestea, adenomioza este încă relativ puțin cunoscută.

Aceasta este o afecțiune dificil de diagnosticat. Din punct de vedere istoric, prezența celulelor asemănătoare endometrului în miometru poate fi verificată doar prin evaluarea patologică, în cadrul căreia miometrul este examinat la microscop după o histerectomie (intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea uterului).

În ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului de diagnostice, odată cu dezvoltarea tehnologiilor imagistice, cum ar fi IRM și ecografia pelviană detaliată.

Deși adenomioza este acum identificată în mod obișnuit fără a fi nevoie de o histerectomie, medicii încă lucrează la dezvoltarea unei metode standardizate de diagnosticare nechirurgicală.

Ca urmare, rămâne incert numărul exact de femei care au adenomioză. Deși se pare că în jur de 20% dintre femeile care au suferit histerectomii din alte motive decât suspiciunea de adenomioză prezintă dovezi ale acestei afecțiuni.

Nu este cunoscut nici de ce unele femei dezvoltă adenomioză, deși dovezile arată că există o prevalență în creștere odată cu vârstă. O cauză ar putea fi deteriorarea regiunii dintre endometru și miometru ori apariția proceselor naturale ale ciclului menstrual, ale sarcinilor și ale nașterii.

 

Share articol: