Iata cum se poate transforma in afacere spaima noastra de cutremur. Institutul Roman de Seismologie Aplicata a lasant recent sistemul de alerta prin SMS in caz de cutremur, asta dupa ce in primavara a implementat un serviciu similar, prin e-mail.
Sistemul de avertizare seismica a fost proiectat si implementat pentru a transmite alarma seismica pentru cutremurele produse in zona epicentrala Vrancea, cu 25-30 secunde inaintea ajungerii undei distructive in Bucuresti.
Transiterea unuiSMS de la telefonul care transmite la cel care receptioneaza are intotdeuna o intarziere de 8 secunde, din cauza protocolului de dialog GSM, indiferent de operator (Vodafone, Orange, Zapp, Cosmote etc.).
Pentru Bucuresti, din timpul total de avertizare, de 25-30 de secunde, trebuie sa se scada cele 8 secunde necesare SMS-ului sa ajunga la abonat, in conditiile unei retele normal incarcate.
In zilele de sarbatoare, cand se transmit multe mesaje, nu se poate garanta primirea SMS-ului de avertizare seismica in cele 8 secunde.
Abonarea la acest serviciu se face pe perioade de minim 1 an, iar costul este de 60 de lei pe luna.
Proiectul este, desigur, unul controversat. Nu putine voci sustin ca ar starni mai mult panica decat ar ajuta cu adevarat, asta in cazul in care cei care apeleaza la un astfel de serviciu ajung sa primeasca sau sa vada mesajul in timp util, pentru a mai putea face ceva.
I.R.S.A. mai ofera si avertizoare individuale portabile (la pretul de 240 lei + TVA, plus un abonament de 20 de lei pe luna), avertizoare pentru locuinte si spatii publice (492 lei + TVA, cu abonament de 20 de lei pe luna) si sisteme automate pentru intreruperea anumitor utilitati sau procese tehnologice in caz de seism.