Amânarea îndeplinirii sarcinilor (cunoscută și sub numele de procrastinare) nu este bună pentru studiu ori muncă și s-ar putea să reprezinte chiar o problemă gravă de sănătate.

Studiile au arătat că cel puțin jumătate dintre studenții universitari tergiversează până la un nivel care poate fi dăunător pentru educația lor.

Dar acesta ar putea să nu fie singurul rezultat negativ al amânării. Studiile au găsit o legătură între amânare și sănătatea precară. Aceasta este asociată cu niveluri mai ridicate de stres, stiluri de viață mai nesănătoase și întârzieri în a consulta un medic în legătură cu problemele de sănătate. Pentru a realiza acest studiu, oamenii de știință au recrutat 3.525 de studenți de la opt universități din Stockholm și din împrejurimi și le-au cerut să completeze chestionare la fiecare trei luni, timp de un an. Dintre cei 3.525 de studenți recrutați, 2.587 au răspuns la chestionarul de urmărire nouă luni mai târziu, unde au fost măsurate mai multe rezultate privind sănătatea.

Pentru a înțelege modul în care procrastinarea se leagă de rezultatele ulterioare în materie de sănătate, studenții cu o tendință mai mare de a procrastina (conform scorului obținut pe o scală stabilită de cercetători) la începutul studiului au fost comparați cu studenții cu o tendință mai mică. Rezultatele au arătat că nivelurile mai ridicate de amânare au fost asociate cu simptome ceva mai ridicate de depresie, anxietate și stres nouă luni mai târziu.

Studenții care au procrastinat mai mult au fost, de asemenea, mai predispuși să raporteze dureri la nivelul umerilor sau al brațelor (sau la ambele), o calitate mai proastă a somnului, să se simtă mai singuri și să aibă mai multe dificultăți financiare. Aceste asocieri au rămas chiar și atunci când oamenii de știință um luat în considerare alți factori care ar putea afecta asocierea, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de educație al părinților și diagnosticele fizice și psihiatrice anterioare.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: