Focoasele rachetelor sovietice sunt folosite pentru a incalzi milioane de case americane.

Cele doua mari puteri s-au amenintat cu rachete inca de la sfarstiul celui de-al doilea razboi mondial, dar niciodata n-au ajuns sa le "imprumute", niciodata pana acum. Datorita programului Megatons-to-Megawatts, insa, 500 de tone de focoase nucleare ale fostelor rachete sovietice au fost convertite in energie electrica pentru americani.

Programul a inceput in 1993, ajungandu-se in acest moment la un procent foarte important: 10% din curentul electric care a ajuns la consumatorii americani sa fie produs de focoasele sovietice. Conform secretarului american pe probleme energetice Ernest Moniz a sustinut ca programul Megatons-to-Megawatts a contribuit foarte mul la eliminarea armelor nucleare ramase dupa sfarsitul Razboiului Rece.

In total, nu mai putin de 20.000 de rachete sovietice au fost dezmembrate pentru ca uraniul imbogatit sa fie trimis in Statele Unite in scopul de a fi transformat in energie electrica. Ultimul transport din programul Megatons-to-Megawatts a plecat pe 10 decembrie, pe apa, din Sankt Petersburg.

Share articol: