Un raport al Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă din SUA (NOAA) anunță că anul acesta ar putea fi cel mai călduros din istoria înregistrărilor meteo.
Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt de 75%, deși poluarea atmosferică s-a redus la începutul acestui an, ca urmare a restricțiilor impuse de carantină din timpul pandemiei COVID-19.
Astfel, chiar dacă aerul este acum mai curat, temperaturile vor continua să crească la nivel global, pentru că deja există o cantitate foarte mare de gaze cu efect de seră în atmosferă, care nu pot fi eliminate.
Chiar dacă previziunile pesimiste ale NOAA nu se vor adeveri, anul 2020 va fi cu siguranță unul dintre cei mai fierbinți 5 ani din istorie. Toți acești ani cu temperaturi record s-au înregistrat după 2015, iar cel mai fierbinte de până acum este anul 2016.
Prin urmare, încălzirea globală nu va încetini, dar carantina impusă de coronavirus poate fi un punct de plecare pentru identificarea unor soluții alternative de transport și de producere a energiei.
La rândul său, Institutul Goddard din cadrul NASA a prezentat recent un raport în care estimează la 60% riscul înregistrării unor temperaturi record în acest an.
În prezent, concentrația de gaze cu efect de seră este la nivelul celei de acum 3 milioane de ani, când temperatura medie era cu 3 grade Celsius mai ridicată, iar nivelul mărilor cu 15 metri mai înalt.