Există molecule de apă și gheață pe Lună, dar cum au ajuns acolo? Coliziunile cu asteroizi și comete sunt susceptibile de a fi produs o parte din ele, dar un nou studiu sugerează o altă sursă de apă lunară: atmosfera Pământului.

Ionii de hidrogen și oxigen care au scăpat din atmosfera superioară a planetei noastre și apoi s-au contopit pe Lună ar fi putut crea până la 3.500 de kilometri cubi de permafrost sau apă în stare lichidă ascunsă în subteran, spun oamenii de știință.

Ionii de hidrogen și de oxigen sunt împinși spre suprafața lunară atunci când Luna interferează cu magnetosfera Pământului, mai exact coada acesteia, un lucru care se întâmplă cinci zile în fiecare lună lunară. În acest moment, ionii de hidrogen și oxigen care provin din atmosfera Pământului se întorc brusc spre ea.

„Este ca și cum Luna ar face duș - o ploaie de ioni de apă, căzând pe suprafața Lunii", spune Gunther Kletetschka cercetător la Universitatea din Fairbanks, Alaska.

Nu există magnetosferă lunară, astfel că, pe măsură ce ionii se lovesc de suprafața satelitului natural, se creează permafrost, sugerează cercetătorii. O parte din această apă în stare solidă ar putea ajunge, printr-o varietate de procese geologice, în subteran, fiind transformată în apă în stare lichidă.

Deși este probabil ca apa de pe Lună să provină din mai multe surse - inclusiv din reacții cu hidrogen și oxigen declanșate de vânturile solare, cred oamenii de știință - este foarte posibil ca o mare parte din ea să fi ajuns prin această metodă, direct de pe Terra.

NASA dorește să stabilească o prezență umană pe termen lung pe Lună, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o stație adecvată de alimentare cu apă. Aceste ultime cercetări ar putea ajuta experții să decidă unde să amplaseze această stație.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: