Cercetatorii au descoperit ca mare parte din apa de pe Terra ar putea fi mai “batrana” decat Soarele insusi
Un studiu publicat recent de cercetatorii Universitatii din Michigan releva ca aproape jumatate din cantitatea de apa de pe Pamant s-a format inaintea Soarelui. Studiul a pornit de la o intrebare care-I macina de mult timp pe fizicieni si chimisti: apa s-a format dupa aparitia Soarelui, a fost adusa de comete pe Pamant sau a aparut in timp ce sistemul nostru solar era inca un nor de praf cosmic?
O fractiune din apa a aparut inainte de nasterea astrului nostru, insa pana acum nu se stia daca aceasta a fost distrusa in timpul procesului de formare a Soarelui sau nu. Ca sa afle raspunsul, americanii au masurat nivelul de deuteriu (sau hidrogen greu, unul din cei doi izotopi stabili ai hidrogenului). Apoi au creat un model care sa reprezinte procesele chimice din sitemele ce preced aparitia planetelor. Raspunsul i-a uluit: nivelul de hidrogen greu de pe Pamant e mai mare decat decat cel care ar putea sa apara in discul protoplanetar.
Descoperirea are si alte implicatii. Mai exact, este posibil ca exoplanetele cu conditiile adecvate sa poata permite aparitia si evolutia vietii, din moment ce o anumita cantitate de apa e deja existenta. “Identificand sursa apei de pe Pamant, putem vedea ca formarea sistemului nostru solar nu e o intamplare unica. Ca atare, e foarte posibila existenta altor planete care sa se fi format in medii cu apa din abundenta”, spune Tim Harries, unul dintre autorii studiului.