Un nou gadget care „citește gândurile” poate interpreta activitatea craniană și anticipează ceea ce vrei să spui, chiar înainte să articulezi vreun cuvânt. 

Câțiva experți sponsorizați de Facebook au folosit ecografii ale creierelor oamenilor în timp ce ascultă și răspund la întrebări, pentru a construi un sistem ce poate decoda cuvintele în funcție de activitatea cerebrală. După ce va fi rafinat, gadgetul numit „decodorul neural” ar putea fi utilizat de persoanele care nu mai pot vorbi, din cauza unei boli grave sau a unui accident. 

Edward Chang, neurochirurg la Universitatea din San Francisco, și colegii săi au înregistrat activitatea corticală din creierul a trei pacienți care urmau un tratament pentru epilespie, scriu jurnaliștii de la Daily Mail. Fiecare subiect a ascultat și a răspuns la o serie de întrebări, folosind un set de replici prestabilite. În acest fel, oamenii de știință au putut colecta date legate atât de vorbirea percepută, cât și de cea produsă de persoana însăși. Ulterior, informațiile au fost folosite pentru a programa un sistem capabil să detecteze și să decodeze cuvintele, în funcție de cum funcționează creierul.  

Citește și Fenomenul care îl revolta pe Einstein, surprins pentru prima dată într-o fotografie  

Într-un al doilea test, participanții au fost rugați să asculte mai multe întrebări și să răspundă cu voce tare, așa cum doresc. În timpul acestui proces, cercetătorii au efectuat mai multe scanări ale cortexului. Doar cu ajutorul acestor date, aceștia au reușit ulterior chiar să anticipeze ce voiau oamenii să spună sau ce auzeau aceștia. Chang și echipa sa au reușit să decodeze vorbirea cu o acuratețe între 61% și 76%.

Acesta nu este primul studiu care corelează vorbirea cu activitatea craniană, dar este cel dintâi ce reușește să decodeze atât funcția de ascultare, cât și pe cea de enunțare, în același timp. Cercetătorii speră ca, în viitor, dispozitivele de „citire a gândurilor” bazate pe modelul stabilit de ei să poată fi folosite pentru a-i ajuta în procesul de comunicare pe oamenii care nu mai pot să articuleze cuvinte.  Pentru asta, însă, e nevoie de dovezi referitoare la faptul că același principiu poate fi aplicat și pentru decodificarea unor răspunsuri aflate strict în mintea unui om, nu doar pentru cele care sunt reproduse verbal. 

Sursa foto: Daily Mail / Facebook 

Share articol: