Oamenii de știință testează vaccinurile ca potențiale tratamente pentru Alzheimer, în încercarea de a reduce activitatea imunitară dăunătoare legată de această boală.
În ciuda deceniilor de cercetare în domeniul Alzheimer, oamenii de știință nu au găsit un tratament care să oprească sau să încetinească dramatic boala. Acum, aceștia investighează dacă o abordare complet nouă - așa-numitele vaccinuri împotriva Alzheimer care ar putea modifica evoluția bolii.
Logica din spatele acestui efort? O mare parte din cercetările anterioare au plasat în prim-plan plăcile beta-amiloide, aglomerări de proteine care se acumulează în creierul pacienților cu Alzheimer. Dar medicamentele care elimină doar plăcile beta-amiloide nu par să aibă un impact semnificativ asupra evoluției bolii. Astfel, unii cercetători au presupus că plăcile ar putea să să fie o consecință, mai degrabă decât o cauză a bolii Alzheimer.
În schimb, spun acești cercetători, boala ar putea fi rezultatul unui răspuns imunitar prost la o infecție bacteriană sau virală inițială, în care organismul supraproduce inflamație, în timp ce celulele care, în mod normal, elimină aceste proteine înainte de a provoca daune, sunt subactivate.
În această teorie, semnalele inflamatorii ajung la creier, stimulând producția de proteine beta-amiloide, care pot avea proprietăți antimicrobiene menite să ucidă invadatorii dăunători. Cu toate acestea, atunci când aceste proteine confundă celulele sănătoase ale creierului cu microbii, ele se agregă în plăci care deteriorează creierul. Între timp, celulele care în mod normal ar trebui să elimine devin subactive în Alzheimer.
Această idee este susținută de dovezile conform cărora persoanele infectate cu anumiți viruși, inclusiv virusul herpetic și, potențial, SARS-CoV-2, prezintă un risc sporit de apariție ulterioară a bolii Alzheimer.
În prezent, cercetătorii testează vaccinurile ca potențiale tratamente pentru Alzheimer, în încercarea de a reeduca sistemul imunitar să lupte împotriva bolii. Teoretic, aceste vaccinuri ar funcționa prin stimularea celulelor care elimină beta-amiloidul și, în același timp, prin oprirea „cascadei imunitare” responsabile de eliberarea proteinei dăunătoare. Vaccinurile ar putea fi folosite atât pentru a ajuta la prevenirea Alzheimer, cât și pentru a trata boala, odată ce aceasta s-a dezvoltat.
Vaccinul împotriva tuberculozei Bacille Calmette-Guérin (BCG) este utilizat în mod obișnuit în țările în care tuberculoza rămâne un risc pentru sănătatea publică și este, de asemenea, administrat după o intervenție chirurgicală pentru cancerul de vezică urinară pentru a programa celulele imunitare să atace celulele canceroase persistente. În cadrul a două studii observaționale care au cuprins mii de pacienți, oamenii de știință au observat că pacienții cu cancer de vezică urinară cărora li s-a administrat vaccinul BCG au șanse mai mici de a dezvolta Alzheimer în următorii câțiva ani. Acest lucru a ridicat posibilitatea ca vaccinul să ajute la prevenirea Alzheimer, cel puțin în cei cinci ani de la inoculare.
O teorie care explică de ce BCG ar putea împiedica apariția bolii Alzheimer este aceea că recalifică sistemul imunitar. Vaccinul induce modificări metabolice ample în diferite grupuri de celule imunitare. De exemplu, celulele imune numite monocite și-au schimbat sursa de energie din glutamină în glucoză, care este importantă pentru codificarea memoriei imune. Acest lucru face ca răspunsurile imune să fie mai rapide, îmbunătățind în același timp recunoașterea agenților patogeni.
Dovezile conform cărora BCG este asociat cu un risc mai mic de Alzheimer și are efecte imunitare pe termen lung l-au determinat pe Charles Greenblatt, profesor de microbiologie și genetică moleculară la Universitatea Ebraică din Ierusalim și conducătorul unuia dintre studiile observaționale, și pe colegii săi să testeze BCG ca vaccin împotriva bolii Alzheimer.
În prezent, BCG este testat într-un mic studiu clinic efectuat pe 15 adulți cu deficiență cognitivă ușoară și cu Alzheimer de la ușoară la moderată, pentru a vedea cum influențează acesta semnele măsurabile ale acestor afecțiuni. Dar BCG nu este singura injecție imunomodulatoare testată în cazul Alzheimer.
Dr. Tanuja Chitnis, profesor de neurologie la Harvard Medical School și la Brigham and Women's Hospital, conduce dezvoltarea unui vaccin nazal împotriva Alzheimer. Denumit Protollin, spray-ul nazal a fost dezvoltat pentru prima dată în 2004 ca aditiv pentru vaccinuri, o substanță care stimulează sistemul imunitar.
Medicamentele actuale pentru Alzheimer furnizează anticorpi care aderă în mod specific la plăcile amiloide din creier și ajută la eliminarea acestora. Cu toate acestea, eficacitatea acestor medicamente este foarte discutată și pot avea efecte secundare, inclusiv hemoragii cerebrale, umflături și atrofie. Protollin ar putea evita efectele secundare induse de o avalanșă de anticorpi, dar, dar siguranța sa nu a fost încă testată în cadrul unor studii de amploare.
Totuși, chiar dacă vaccinurile nu funcționează mai bine decât remediile existente, ele ar putea face tratamentul pentru Alzheimer să fie mai accesibil.
„În faza incipientă a bolii, câteva doze ar putea fi suficiente pentru a opri procesul", a declarat Chitnis. „În cazul bolilor avansate, ar putea fi necesar un tratament continuu". Și dacă vaccinurile lasă o amprentă de durată asupra celulelor imunitare, așa cum s-a observat în unele studii privind BCG, poate că acest lucru ar putea însemna că vor fi necesare mai puține doze sau tratamente pe termen lung.
__________________________________________________________________________________________________