Cele trei mumii au fost analizate cu ajutorul unui tomograf.
Mumiile (un bărbat și două femei) sunt singurele exemplare descoperite până acum care au fost supuse unui ritual diferit de îngropare.
În loc să fie puse în sarcofage, mumiile au fost lăsate pe plăci din lemn, învelite în feșe textile ca într-un giulgiu și apoi pictate tridimensional.
Un alt detaliu neobișnuit al acestui ritual funerar îl reprezintă faptul că organele interne nu au fost scoase în timpul mumificării, așa cum era tradiția egipteană.
Arheologii spun că aceste persoane au fost îngropate conform religiei romane, pentru că datează din perioada în care Egiptul a fost colonie romană.
Asupra lor au fost găsite coliere frumoase și monede, pentru plata luntrașului care să le ducă sufletele în lumea de dincolo, conform credinței greco-romane.
Mumiile au fost găsite în necropola Saqqara, în anul 1615, iar de atunci nu au fost cercetate în mod științific, scrie Live Science.
În urma analizei la tomograf, arheologii nu au putut afla cauza morții celor trei. Totuși, au putut să descopere detalii interesante despre ei: una dintre femei avea artrită în stadiu avansat la un genunchi, deși a murit în jurul vârstei de 40 de ani.
Bărbatul, deși avea între 25 și 30 de ani, nu avea încă toți dinții permanenți erupți și suferea de carii.
A doua femeie avea în jur de 17-19 ani când a murit și avea o tumoră pe coloana vertebrală (hemangiom vertebral), care în mod normal apare la persoanele de peste 40 de ani.
În ciuda acestor afecțiuni neobișnuite pentru niște persoane tinere, cei trei au dus probabil o viață bună, făcând parte din clasa socială superioară, după cum atestă și bijuteriile care au fost descoperite asupra lor.
Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: