Egiptologii care au cercetat mormântul au avut parte de o surpriză.
Mormântul lui Ptahmes, fost primar al orașului Memphis în secolul al XIII-lea î.e.n., a fost descoperit prima dată în anul 1885. A fost acoperit însă de nisipuri mișcătoare și redescoperit din nou, în 2010.
Acum, egiptologii care cercetează acest mormânt au analizat conținutul unui vas în care se găsea o substanță solidă de culoare albă.
În urma cercetătorilor de laborator, egiptologii au aflat că era vorba de o bucată de brânză, făcută dintr-un amestec de lapte de vacă și de capră sau oaie. Aceasta este cea mai veche mostră de brânză găsită vreodată de arheologi, scrie Science Daily.
Îngrijorător este însă că egiptologii care au intrat în contact cu conținutul acestui borcan s-au expus la o bacterie care poate fi mortală.
Analizele au arătat că brânza este contaminată cu Brucella melitensis, o bacterie periculoasă, care provoacă boala numită bruceloză.
Boala se poate transmite la om prin contactul cu produse lactate nepasteurizate, contaminate.
Potrivit cercetătorilor, mostra de brânză contaminată din mormântul egiptean reprezintă totodată și cea mai veche dovadă a existenței acestei bacterii.