Cu ajutorul imaginilor din satelit și al altor instrumente moderne, o mare parte a globului este în prezent cartografiată, dar există încă o mulțime de secrete ascunse în cele mai îndepărtate și inaccesibile părți ale lumii.
O echipă de arheologi a făcut o drumeție de aproximativ 60 de kilometri în jungla densă a Peninsulei Yucatan din sudul Mexicului, iar recompensa a fost pe măsură: au descoperit acolo un oraș antic mayaș pierdut de mult timp, despre care nu există nicio înregistrare sau cercetare anterioară.
Noul oraș a fost numit Ocomtún, care înseamnă „coloană de piatră". Situl include piețe, clădiri mari în stil piramidal, coloane de piatră și alte structuri dispuse în modele de inele concentrice.
Desigur, o mare parte din oraș a fost pierdută în timp: arheologii spun că este foarte posibil ca, inițial, coloanele de piatră să fi fost intrări în camerele superioare. Există, de asemenea, un teren care se pare că ar fi fost folosit în scopuri recreative și poate religioase.
Înaintea cercetărilor pe teren efectuate de cercetători, au fost efectuate scanări LIDAR aeriene în întreaga zonă. Tehnologia folosește reflexiile fasciculelor laser pentru a detecta clădirile care, altfel, sunt ascunse de copaci și de vegetație.
„Cea mai mare surpriză s-a dovedit a fi situl situat pe o zonă de teren înalt, înconjurat de mlaștini extinse", spune arheologul și liderul echipei Ivan Šprajc, de la Academia Slovenă de Științe și Arte. „Nucleul său monumental se întinde pe o suprafață de peste 50 de hectare și are diverse clădiri mari, inclusiv câteva structuri piramidale de peste 15 metri înălțime."
Potrivit lui Šprajc și colegilor săi, orașul ar fi fost un important centru local în perioada 250-1000 d.Hr., cunoscută ca fiind epoca clasică a civilizației mayașe.
O analiză a fragmentelor de vase ceramice descoperite în sit ar trebui să le poată spune cercetătorilor mai multe despre perioada în care a fost locuită regiunea.
Arheologii lucrează, de asemenea, pe teren pentru a recupera artefacte care dezvăluie mai multe despre oamenii acestei civilizații antice. Aceste fragmente de lăsate în urmă ajută la stabilirea datelor la care au fost locuite aceste regiuni.
_________________________________________________________________________________________________