"Ar fi cel mai frumos mod, prin care mi-as putea incheia viata", spune romanca ce participa la misiunea "Mars One".
Manuela a trecut in etapa a doua de selectie si este dispusa sa isi lase familia ca sa plece in calatoria cu bilet doar dus. Temerara a fost aleasa dintre 200.000 de doritori inscrisi. Chiar daca stie ca nu mai exista cale de intoarcere, acest lucru nu o inspaimanta.
Manuela Kapiliotou are 43 de ani si locuieste de 20 de ani in Cipru. Lucreaza in industria farmaceutica si studiaza chimie analitica la o universitate din Anglia. Din copilarie viseaza sa exploreze o alta planeta iar acum pare dispusa sa-si ia ramas bun de la cei doi fii ai sai, de 16 si 19 ani, pentru a-si indeplini visul:
"Eu nu le-as spune nu daca ei ar avea un vis si ar vrea sa-l urmeze .Vreau sa fac ceva care sa ramana, sa dureze, sa intre in istorie. Printre primii oameni care au calcat pe Marte... gandeste-te, sa mergi pe alta planeta, sa calatoresti, sa ramai, sa traiesti pana la sfarsitul vietii.
Dupa 54 de ani, mi-am trait viata pe Pamant."
Daca va trece si de urmatoarea etapa, Manuela va participa la antrenamente timp de 7 ani si totul va fi filmat pentru un reality - show. Din televizare, organizatorii spera sa stranga 6 miliarde de dolari pentru proiectul pus la cale de un om de afaceri olandez.
Proiectul Mars One prevede ca in 2018 sa fie trimis intii un robot, pentru a stabili unde va fi amplasata colonia. Apoi, primul echipaj uman va fi format din doi barbati si doua femei. Cei 4 ar urma sa plece in 2022, iar calatoria va dura un an. Un alt echipaj ar fi trimis peste alti 2 ani. Astfel ca intr-un final din 1058 doar 8 sunt cu adevarat finalisti.
Specialistii romani in stiinte spatiale catalogheaza, insa, ideea ca fiind nerealista.
Marius Piso - presedintele Agentiei Spatiale Romane:
"Motivul principal pentru care este amanat zborul cu echipaj uman spre Marte este lipsa apei. Pana sa ajungi pe Marte, e nevoie sa transporti o cantitate foarte mare de apa si asta e dificil."
In plus, acolo, pe temerari i-ar astepta cele mai puternice furtuni de nisip din sistemul solar, temperaturi de la -140 la 20 grade Celsius si radiatii extrem de puternice.
"Prima data tot timpul e greu, dar daca o sa ajungem pe Marte, o sa ziceti 'Uau! Chiar au ajuns!'", a declarat Manuela.
Romanca este increzatoare si are sprijinul familiei.
Olandezul care a pus la cale tot proiectul a atras specialisti din toata lumea si este sustinut si de Gerard't Hooft, laureatul premiului nobel pentru fizica in 1999.
"Mars One ii va inspira pe copiii nostri si pe toate generatiile care vin si tu ai oportunitatea sa fii parte din aceasta misiune istorica", a declarat Bas Lansdorp, CEO-ul Mars One.
Campania se doreste a fi una de colonizare, asa ca si daca ar ajunge pe Marte, astronautii voluntari nu s-ar mai intoarce niciodata.