Astronomii au reușit să studieze atmosfera uneia dintre cele mai extreme exoplanete descoperite vreodată.
Deși nu este absolut deloc locuibilă (cel puțin așa cum o înțelegem noi), exoplaneta WASP-189b este prima în care oamenii de știință au reușit să identifice straturi atmosferice distincte, fiecare cu propriile compoziții chimice și caracteristici. „În trecut, astronomii au presupus adesea că atmosfera exoplanetelor există ca un strat uniform și au încercat să o înțeleagă ca atare", spune astronomul Jens Hoeijmakers de la Universitatea Lund din Suedia. „Dar rezultatele noastre demonstrează că până și atmosferele planetelor gigantice gazoase intens iradiate au structuri tridimensionale complexe".
WASP-189b este membră a unuia dintre cele mai intrigante categorii de exoplanete. Aceste lumi extreme sunt giganți gazoși - precum Jupiter - dar pe orbite extrem de apropiate de stelele lor gazdă, în jurul cărora se învârt în mai puțin de 10 zile.
Conform modelelor noastre actuale de formare planetară, un gigant gazos nu se poate forma atât de aproape de steaua sa, deoarece gravitația, radiațiile și vânturile cosmice intense ar trebui să împiedice gazul să se aglomereze. Totuși, din cele aproape 5.000 de exoplanete confirmate până în prezent, peste 300 ar putea fi formate pe această structură.
WASP-189b, aflată la aproximativ 322 de ani-lumină distanță, se numără printre exoplanetele în care apar cele mai extreme condiții. Este de aproximativ 1,6 ori mai mare decât Jupiter și orbitează în jurul stelei sale pe o perioadă de 2,7 zile. Această stea este una relativ tânără și fierbinte, ceea ce înseamnă că temperaturile de la suprafața lui WASP-189b ajung până la 3.200 de grade Celsius pe partea sa luminată, ceea ce face ca planeta să fie mai fierbinte chiar și decât unele stele.
„Gazele din atmosfera sa absorb o parte din lumina stelară, similar cu ozonul care absoarbe o parte din lumina solară din atmosfera Pământului, și astfel își lasă 'amprenta' caracteristică. Cu ajutorul HARPS [High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher] am reușit să identificăm substanțele corespunzătoare și, așa cum se observă adesea la aceste planete, gazele au integrat vapori de metale grele - fier, titan, crom, magneziu, magneziu, vanadiu și mangan.
Interesant este faptul că cercetătorii au găsit, de asemenea, urme de oxid de titan, care nu a mai fost niciodată detectat în mod concludent într-o atmosferă exoplanetară, au precizat cercetătorii. Oxidul de titan se găsește rar în natură pe Pământ, dar pe WASP-189b, prezența sa ar putea contribui la modelarea atmosferei. „Oxidul de titan absoarbe radiațiile cu unde scurte, cum ar fi radiațiile ultraviolete", a declarat astrofizicianul Kevin Heng de la Universitatea din Berna. „Prin urmare, detectarea sa ar putea indica existența unui strat în atmosfera lui WASP-189b care interacționează cu radiațiile în mod similar cu cel în care o face stratul de ozon pe Pământ".
Din păcate, nu vom călători prea curând spre WASP-189b. Cu toate acestea, cercetarea are totuși relevanță pentru căutarea vieții. Reprezintă o nouă etapă importantă în sondarea atmosferelor exoplanetare, care este locul unde este cel mai probabil să observăm semnele vieții extraterestre.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: