Chiar dacă vom reuși în viitorul apropiat să trimitem oameni pe Marte, astronauții vor avea nevoie de așezări în care să trăiască și să-și poată desfășura activitatea.
Pentru a cerceta felul în care ființele umane ar putea rezista pe Planeta Roșie, inginerii și oamenii de știință din cadrul unei companii numite Interstellar Lab au dorit realizat un „sat spațial” inspirat de viziunea pe care o au asupra locului în care vor poposi oamenii.
La finalul anului trecut, reprezentanții companiei au anunțat un plan pentru dezvoltarea Experimental Bioregenerative Station (EBIOS), amplasată în deșertul californian. Designul ar urma să aibă domuri din striclă, pentru a cultiva plante, dar și dormitoare luxoase dedicate astronauților și vizitatorilor. Prototipul ar putea fi gata în 2021 și ar putea fi folosit pentru antrenarea astronauților, dar și pentru atragerea turiștilor care își doresc o experiență inedită.
În realizarea prototipului de habitat spațial, Interstellar Lab a luat în considerare toate resursele de care oamenii depind pentru a trăi pe Pământ. „Cele două planete au câteva lucruri în comun. Ceea ce trebuie să aducem pe Marte pentru a susține viața, este ceea ce trebuie să protejăm pe Pământ în acest moment”, a declarat Barbara Belvisi, CEO-ul companiei, citată de Business Insider.
Colonia ar urma să funcționeze ca o stație spațială, dar pe Pământ, și va consta în zone individuale care vor constitui centre de antrenament pentru astronauți. „Satul” va avea și spații de locuit, centre artistice și laboratoare de cercetare, toate acestea fiind conectate la domuri din sticlă dedicate creșterii vegetalelor.
Întreaga structură este gândită în așa fel încât să aibă amprentă de carbon 0, mâncarea, apa și energia vor fi reciclate și reutilizate. Colonia poate adăposti până la 100 de vizitatori și va fi deschisă și turiștilor, care ar trebui să plătească între 3000 și 6000 de dolari pe săptămână.
Referitor la localizare, deșertul Mojave este cel mai uscat din America de Nord și reprezintă climatul ideal pentru simularea celui de pe Marte. Zona este aridă și pustie, însă temperaturile sunt mult mai ridicate decât cele de pe Planeta Roșie. Pe Marte, temperatura minimă este de aproximativ -62 de grade Celsius.
În ultimele luni, reprezentanții Interstellar Lab au lucrat alături de NASA pentru a identifica noi modalități de a crește plante și pentru a experimenta metode variate de imprimare 3D care se fie folosite în noua așezare.
„O așezare sustenabilă, pe termen lung, pe Lună sau pe Marte, va fi fiabilă doar dacă realizăm așa cum trebuie cercetarea pe Pământ”, au transmis printr-o declarație și autoritățile americane. Interstellar Lab urmărește și construirea unei alte așezări experimentale la Kennedy Space Center din Florida.
Sursa foto: Business Insider/Interstellar Lab