In doua studii diferite, cercetatorii au demonstrat prezenta unui zacamant urias sub scoarta terestra.
Peste 70% din suprafata Terrei este acoperita de apa, insa si in adancuri exista o cantitate foarte mare. Doua studii recente au demonstrat ca la o adancime de peste 1.000 de kilometri, in mantaua Pamantului, exista mari cantitati de apa.
Un studiu a fost realizat de Universitatea Florida si Universitatea din Edinburgh. Cercetatorii au obtinut dovezi care indica existanta apei la mare adancime sub scoarta terestra, apa fiind stocata intr-un minereu numit brucit.
Practic, aici se afla echivalentul tuturor oceanelor de pe Terra adunate la un loc, cantitate de apa care reprezinta 1,5% din greutatea planetei, scrie Daily Mail.
Totodata, un alt studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea Northwestern din Illinois, a demonstrat acelasi lucru: exista o mare cantitate de apa in mantaua planetei. Este uimitor ca acesta apa se afla la o adancime mult mai mare decat se credea pana acum.
Apa din subteran joaca un rol esential in activitatea geologica a planetei, iar daca acest urias rezervor subteran ar seca, nu ar mai fi posibila viata pe Terra, spun cercetatorii.
Fara apa, ar inceta activitatea placilor tectonice, apoi activitatea vulcanilor, care au un rol crucial in formarea solului si in ecosistem. Astfel, viata nu ar mai fi posibila pe Pamant.