Astronomii știu deja că galaxia noastră va intra în coliziune cu galaxia vecină, Andromeda. Însă înainte de acest eveniment va avea loc un alt impact cosmic, despre care nimeni nu avea până acum informații.
Impactul dintre Calea Lactee și Andromeda a fost estimat de către cercetători peste aproximativ 6-8 miliarde de ani. Însă va mai exista un impact similar, care va avea loc mult mai devreme.
Noua coliziune cosmică în care va fi implicată galaxia noastră va fi cu Marele Nor al lui Magellan, o galaxie care în prezent se îndepărtează de noi.
Impactul va avea loc peste aproximativ 1 miliard de ani. Concluzia aparține astrofizicianului Marius Constantin Cautun de la Universtatea Durham.
El a explicat și cum este posibil ca impactul să aibă loc, deși în prezent galaxia aceasta se îndepărtează de noi.
Marele Nor are o masă mai mare decât credeau până acum astronomii. Introducând noile date în computer, echipa lui Cautun a realizat simulări și a verificat cum va arăta spațiul cosmic în viitor, luând în calcul mai multe scenarii posibile.
Astfel, cercetătorii au observat că peste câteva milioane de ani Marele Nor al lui Magellan își va schimba direcția și în loc să de îndepărteze de noi se va întoarce spre galaxia noastră. Impactul dintre cele două galaxii s-a regăsit în peste 93% dintre simulările computerizate.
Desigur, coliziunea dintre galaxii este complet diferită de cea dintre stele sau planete. Impactul are loc treptat, în decursul a miliarde de ani.
Stelele din Marele Nor vor schimba probabil orbita actuală a stelelor din Calea Lactee, iar unele dintre acestea ar putea chiar să fie aruncate în afara galaxiei.
De asemenea, gaura neagră din centrul Căii Lactee va deveni mai activă, se va hrăni cu materia și gazele rezultate din impactul cosmic și astfel ar putea crește chiar și de 10 ori față de dimensiunile actuale.
Interesant este însă ce se va întâmpla cu Pământul. Există mai multe variante posibile. Cea pesimistă prezintă un viitor trist pentru viața pe Terra: sistemul solar este afectat de impactul galaxiilor, iar poziția planetei se modifică față de Soare. Asta înseamnă că nu va mai fi posibilă viața pe planeta noastră.
Însă, conform unui scenariu optimist, Pământul nu va avea de suferit. Chiar dacă sistemul nostru solar va ajunge într-o altă parte a galaxiei sau chiar în afara ei, acest lucru nu va fi resimțit imediat.
Dacă vor exista pe atunci urmași ai oamenilor, ei vor afla ce s-a întâmplat cu planeta lor abia după mult timp, când coliziunea se va termina și poziția planetelor și stelelor se va stabiliza, scrie The Atlantic.
Cerul nopții va fi însă mult mai întunecat, iar călătoria spre alte stele și exoplanete va fi mult mai dificilă, dacă planeta noastră va ajunge în afara galaxiei.
Partea pozitivă a impactului cu Marele Nor este că această galaxie e mai mică decât Calea Lactee. Prin urmare, galaxia noastră, deși afectată de coliziune, își va păstra forma spiralată și va asimila galaxia mai mică.
În cazul impactului cu Andromeda lucrurile vor sta însă diferit. Cele două galaxii au dimensiuni similare, iar în urma impactului Calea Lactee va dispărea și se va forma o altă galaxie, prin fuziunea celor două.
Marius Cautun precizează că ambele coliziuni sunt iminente. Chiar dacă impactul cu Marele Nor va schimba puțin poziția Căii Lactee, peste câteva miliarde de ani tot va intra în coliziune cu Andromeda.