Astronomii au declarat că au identificat „cea mai mare" explozie cosmică observată vreodată, o minge de foc de 100 de ori mai mare decât Sistemul nostru Solar, care a început brusc să ardă în Universul îndepărtat în urmă cu mai bine de trei ani.
În timp ce astronomii au oferit ceea ce ei cred că este cea mai probabilă explicație pentru explozie, ei au subliniat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege fenomenul derutant.
Explozia, denumită AT2021lwx, nu este cel mai strălucitor fenomen observat vreodată în univers. Acest record este încă deținut de o explozie de raze gamma din octombrie, care a fost supranumită BOAT - pentru Brightest Of All Time.
Instalația Zwicky Transient Facility din California a reperat pentru prima dată AT2021lwx în timpul unei scanări automate a cerului în 2020.
Dar „practic a stat într-o bază de date" până când a fost observat de oameni în anul următor, a spus Wiseman. Abia atunci când astronomii, inclusiv Wiseman, au privit-o prin telescoape mai puternice, și-au dat seama ce aveau în față.
Analizând diferite lungimi de undă ale luminii, aceștia și-au dat seama că explozia s-a produs la aproximativ opt miliarde de ani-lumină distanță.
Acest lucru este mult mai departe decât majoritatea celorlaltor noi sclipiri de lumină de pe cer - ceea ce înseamnă că explozia din spatele ei trebuie să fie mult mai mare. Se estimează că aceasta este de aproximativ două trilioane de ori mai strălucitoare decât Soarele, a declarat Wiseman.
Astronomii au analizat mai multe explicații posibile. Una dintre ele este că AT2021lwx este o stea care explodează - dar strălucirea este de 10 ori mai mare decât orice „supernovă" observată anterior.
Singurul eveniment cosmic luminos oarecum comparabil este un quasar, atunci când găurile negre supermasive înghit cantități uriașe de gaz în centrul galaxiilor. Dar acestea tind să aibă o strălucire intermitentă, a spus Wiseman, în timp ce AT2021lwx a început brusc să se aprindă din nimic în urmă cu trei ani și încă mai strălucește.
„Acest lucru pe care nu l-am mai văzut niciodată înainte - a apărut pur și simplu de nicăieri", a spus Wiseman.
În noul studiu, publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, echipa internațională de cercetători a prezentat ceea ce ei consideră a fi cel mai probabil scenariu.
Teoria lor este că un nor masiv și unic de gaz - de aproximativ 5.000 de ori mai mare decât Soarele - este consumat încet de o gaură neagră supermasivă.
Dar Wiseman a declarat că „în știință nu există niciodată certitudine". Echipa lucrează la noi simulări pentru a vedea dacă teoria lor este pe deplin plauzibilă, a adăugat el.
Una dintre probleme ar putea fi faptul că găurile negre supermasive se află în centrul galaxiilor - pentru o explozie de această dimensiune, ar trebui ca galaxia să fie la fel de vastă ca și Calea Lactee, a spus Wiseman. Însă nimeni nu a reușit să observe o galaxie în vecinătatea AT2021lwx.
Acum că astronomii știu ce să caute, ei cercetează cerul pentru a vedea dacă au existat anterior și alte explozii similare.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: