De la explozia cambriană de acum 538,8 milioane de ani - o perioadă în care au apărut multe dintre speciile de animale pe care le cunoaștem astăzi - cinci extincții majore în masă au redus biodiversitatea creaturilor mari și mici.
Cercetătorii din SUA au descoperit dovezi că unul dintre aceste evenimente a avut loc mai devreme, în urmă cu aproximativ 550 de milioane de ani, în timpul unei perioade cunoscute sub numele de Ediacaran.
Deși oceanele erau pline de câteva animale familiare, cum ar fi bureții și meduzele, cea mai mare parte a vieții din această perioadă timpurie a istoriei biologice ne-ar părea acum stranie. Multe dintre animale aveau corpuri moi. Unele arătau mai degrabă ca niște frunze de plante, altele aveau o formă de cochilie.
Biologul Scott Evans, de la Virginia Tech, și colegii săi au compilat date despre fosilele rare ale unor tipuri de animale din întreaga lume, datate în Ediacaran. Ei au descoperit că schimbările bruște în biodiversitate care fuseseră detectate anterior nu erau simple prejudecăți de eșantionare.
Deoarece părțile mai moi ale corpului nu se fosilizează, de obicei, la fel de ușor ca bucățile mai dure și mai mineralizate, cercetătorii au suspectat, de obicei, că o absență relativă a animalelor cu corpuri moi în etapele ulterioare ale Ediacaranului este pur și simplu rezultatul unui eșec de conservare. Dar evidența globală a fosilelor indică altceva.
Echipa a constatat că a existat o creștere generală a biodiversității între etapele anterioare și cele de mijloc ale Ediacaranului, cunoscute sub numele de etapele Avalon (acum 575 până la 560 de milioane de ani) și Marea Albă (acum 560 până la 550 de milioane de ani).
Între aceste două perioade de timp, au apărut mai multe animale mobile mai mici care se hrăneau cu particule microbiene ce dominau fundul mării. Cercetările anterioare au sugerat că acest declin ar fi putut fi rezultatul animalelor mobile care au săpat sau au lăsat urme fosile, care au modificat profund mediul, dar aceste noi dovezi sugerează că nu a fost așa.
„Scăderea diversității între aceste ansambluri indică un eveniment de extincție, procentul de genuri pierdute fiind comparabil cu cel înregistrat de nevertebratele marine în timpul celor 5 mari extincții în masă", scriu Evans și colegii săi.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: