Astronomii au descoperit o gaură neagră latentă care nu seamănă cu niciuna descoperită până acum. Aceștia spun că nu există nicio explicație pentru datele neașteptate care arată că există o gaură neagră de masă stelară în Marele Nor al lui Magellan, galaxia vecină cu Calea Lactee.
Steaua care a provocat gaura neagră pare să fi dispărut fără o explozie puternică, spun cercetătorii. Cercetătorii au descris gaura neagră drept un „ac în carul cu fân". Astronomii cred că găurile negre latente sunt relativ frecvente în întregul univers, dar știm foarte puțin despre ele, iar exemplele confirmate sunt rare.
Ele sunt dificil de observat mai ales pentru că, fiind latente, înseamnă că nu interacționează prea mult cu mediul înconjurător. Cercetătorii au petrecut ani de zile căutându-le, dar cu greu au reușit să identifice chiar și acest exemplar.
Există, de asemenea, o întreagă serie de explicații pentru multe dintre fenomenele care indică astfel de găuri negre, ceea ce face confirmarea lor dificilă.
Pentru a găsi această gaură neagră, cercetătorii au analizat aproape 1.000 de stele masive din Marele Nor al lui Magellan. Ei au căutat exemple de stele care ar putea avea găuri negre care să le însoțească.
În cele din urmă, au descoperit VFTS 243. Cercetătorii au verificat dacă era într-adevăr o gaură neagră latentă, având în vedere scepticismul referitor la astfel de descoperiri, și spun că sunt încrezători în ceea ce au găsit - dar își doresc să continue cercetările.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: