O gaură neagră ultramasivă, considerată a fi una dintre cele mai mari detectate vreodată, a fost descoperită de astronomi cu ajutorul unei noi tehnici inovatoare.
Descoperirile, publicate de Royal Astronomical Society, arată că această gaură neagră are o masă de peste 30 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui - o scară rar întâlnită de astronomi până acum.
Cercetătorii au descris-o ca fiind o descoperire „extrem de interesantă", care deschide posibilități multiple în ceea ce privește detectarea altor găuri negre.
Echipa formată din specialiști de la Universitatea Durham din Marea Britanie a folosit o tehnică numită „lentilă gravitațională" - prin care o galaxie din apropiere este folosită ca o „lupă” gigantică pentru a curba lumina unui obiect mai îndepărtat. Acest lucru le-a permis să examineze îndeaproape modul în care lumina este influențată de o gaură neagră din interiorul unei galaxii aflate la sute de milioane de ani lumină de Pământ.
Pentru a confirma dimensiunea găurii negre au fost folosite simulări pe supercomputer și imagini captate de telescopul spațial Hubble. Aceasta este prima gaură neagră descoperită cu ajutorul lentilelor gravitaționale, echipa simulând lumina care călătorește prin univers de sute de mii de ori, potrivit unui comunicat de presă al Societății Astronomice Regale.
„Această gaură neagră deosebită, care are o masă de aproximativ 30 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, este una dintre cele mai mari detectate vreodată și se află la limita superioară a mărimii pe care credem că găurile negre o pot avea, în mod teoretic, așa că este o descoperire extrem de interesantă", a declarat autorul principal al studiului, James Nightingale, cosmolog observațional de la Departamentul de Fizică al Universității Durham.
Cercetătorii consideră că descoperirea este semnificativă deoarece „deschide posibilitatea tentantă ca astronomii să poată descoperi mult mai multe găuri negre inactive și ultramasive decât se credea până acum" și „să investigheze modul în care acestea au crescut atât de mari", arată comunicatul de presă citat.
Povestea acestei descoperiri a început în 2004, când un astronom de la Universitatea Durham, Alastair Edge, cercetător, a observat un arc gigantic al unei lentile gravitaționale atunci când a analizat imaginile unui studiu al galaxiilor. Echipa a revizuit acum descoperirea și a explorat-o mai departe cu ajutorul telescopului Hubble al NASA și al supercomputerului DiRAC COSMA8.
Găurile negre ultramasive sunt cele mai mari obiecte din univers și o descoperire rară pentru astronomi. Originile lor sunt neclare, unii considerând că s-au format în urma fuziunii galaxiilor, cu miliarde de ani în urmă.
De fiecare dată când o galaxie fuzionează cu o alta, stelele se pierd, iar gaura neagră capătă masă, ceea ce explică dimensiunea incredibilă a unor găuri negre.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: