O nouă sursă de apă ar putea fi exista pe Lună, spun cercetătorii.

Apa de pe suprafața lunară prezintă interes pentru oamenii de știință datorită potențialului său de a fi folosită ca resursă în viitoarele misiuni spațiale.

Studiul a constatat că mărgelele de sticlă formate în urma răcirii materialului topit generat de impactul cu asteroizi și găsite împrăștiate pe Lună ar putea stoca unele cantități substanțiale de apă.

Descoperirile, bazate pe eșantioane colectate de misiunea chineză Chang'e-5 (CE5), sugerează că regolitul lunar conține o cantitate mai mare de apă adusă de vânturile lunare decât se credea anterior. Cercetătorii au identificat apă stocată în interiorul sticlei de impact, iar distribuția apei în interiorul sferelor individuale indică faptul că apa se poate acumula rapid, pe perioade de timp de doar câțiva ani, și poate fi eliberată rapid.

Autorii sugerează că acest lucru reprezintă un mecanism eficient de reîncărcare pentru a conduce un ciclu activ al apei pe suprafața Lunii.

Multe misiuni lunare au confirmat prezența apei structurale sau a gheții de apă pe Lună. Cu toate acestea, studiile anterioare nu au reușit să explice reținerea, eliberarea și reaprovizionarea apei pe suprafața lunară.

Potrivit oamenilor de știință, apa prinsă în sferele de sticlă de impact ar putea reprezenta o potențială resursă de apă pentru viitoarele explorări lunare, pentru că aceasta este relativ ușor de extras.

Studiul, publicat în Nature Geoscience, a fost realizat în colaborare cu Universitatea Nanjing, Open University, Muzeul de Istorie Naturală, Universitatea din Manchester și Universitatea de Știință și Tehnologie din China.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: