După ani de cercetători, astronomii au reușit să identifice originea misterioaselor emisii rapide de unde radio (fast radio bursts - FRB).
Aceste semnale, de foarte scurtă duartă, s-au repetat de mai multe ori în ultimele luni, iar teoriile care încercau să le explice proveniența erau dintre cele mai diverse: de la găuri negre și stele neutronice până la civilizații extraterestre.
Un semnal de acest fel durează mai puțin de o milisecundă, de aceea a fost foarte greu pentru cercetători să identifice originea unei emisii.
Acum, o echipă de astronomi care lucrează cu datele furnizate de telescopul Gemini South din Chile a reușit să afle de unde provine un semnal de acest fel. El a fost emis dintr-o galaxie îndepărtată, aflată la aproximativ 3,6 miliarde de ani-lumină de noi.
Semnalul respectiv a fost înregistrat în septembrie 2018 de telescopul ASKAP din Australia, care are 36 de antene.
Experții au aflat de unde provine semnalul, după ce au calculat micile diferențe apărute între momentele în care lumina a ajuns la fiecare dintre cele 36 de antene ale telescopului.
Dar astronomii nu au identificat numai galaxia de unde provine semnalul, ci și zona de unde a fost emis, mai exact o regiune aflată la marginea acestei galaxii.
Descoperirea este un progres important în rezolvarea marelui mister: ce anume produce aceste semnale inexplicabile?