Imaginați-vă o lume în care totul în jur are consistența vatei de zahăr. La fel de mare a fost mirarea astronomilor NASA care au găsit nu una, ci mai multe planete cu o asemenea densitate, acestea fiind printre cele mai ciudate descoperiri din istoria științei.
Concret, este un nou tip de exoplanete care înregistrează cea mai scăzută densitate estimată vreodată în afara sistemului nostru solar.
Atunci când astronomii au folosit telescopul Hubble pentru a investiga sistemul cosmic Kepler 51, aflat la circa 2.400 de ani lumină de Terra, aceștia au găsit ceva cu totul neobișnuit: planete pufoase care orbitează în jurul unei stele luminoase asemănătoare Soarelui. Noile cercetări le-au permis, astfel, oamenilor de știință să cerceteze mai bine masa și densitatea acestora.
„Sunt extrem de bizarre”, a declarat Jessica Libby-Roberts, absolventă a Universității din Colorado Boulder și una dintre autorii studiului publicat în The Astronomical Journal. Cele trei planete din acest sistem au, fiecare, o densitate de mai puțin de 0,1 grame/centimetru cub de volum. „Știam că au o densitate mică, a spus aceasta, dar atunci când îți imaginezi o sferă gigantică de vată de zahăr, de mărimea lui Jupiter, asta chiar înseamnă că e o densitate scăzută”, a adăugat aceasta, citată de CNN, precizând și că, la viitoarele investiații, astronomii se așteaptă să descopere chiar și apă pe suprafața lor, ridicând astfel întrebări referitoare la susținerea formelor de viață.
Cercetătorii bănuiesc că gaze foarte ușoare precum hidrogenul și heliul sunt „vinovate” pentru construirea acestor „lumi pufoase”. Însă mai sunt multe de aflat despre sistemul cosmic în care se află, iar timp există destul, dat fiind faptul că, la scară cosmică, acestea sunt structure tinere de „doar” 500 de milioane de ani – comparativ cu sistemul nostru solar, care are 4,5 miliarde de ani vechime.