O exoplanetă aflată la doar 100 de ani-lumină de Pământ pare a fi cel mai bun candidat de până acum pentru o lume complet acoperită de apă.
Aceasta a fost numită de cercetători TOI-1452b, iar măsurătorile privind dimensiunea și masa ei sugerează un profil de densitate compatibil cu un ocean lichid care se întinde pe toată suprafața. Oamenii de știință cred că astfel de lumi sunt posibile, dar nu găsiseră până acum una care să și dovedească acest lucru.
Este destul de ușor de înțeles de ce TOI-1452b nu a fost detectată până acum, în ciuda apropierii sale relative de Sistemul Solar.
Exoplaneta a fost descoperită pe orbita uneia dintre perechile binare apropiate de pitice roșii mici și slabe, separate de o distanță de doar 97 de unități astronomice. Atât de puțin încât cele două stele par a fi una singură.
Cu toate acestea, telescopul TESS este suficient de sensibil pentru a detecta în mod regulat, în lumina stelară, variații slabe care indică faptul că un obiect trece în mod regulat între noi și steaua gazdă.
Observațiile au arătat că există într-adevăr o exoplanetă care orbitează în jurul uneia dintre stelele din binara TOI-1452. Observând câtă lumină emite steaua și cât de mult se întunecă atunci când exoplaneta trece prin fața ei, cercetătorii au putut constata că exoplaneta este relativ mică, având o dimensiune de 1,672 de ori mai mare decât cea a Pământului - ceea ce noi numim „super-Pământ”.
Ea se află pe o orbită care pare extrem de aproape pentru noi, cu orbita noastră relativ „leneșă” de 365 de zile. Cu toate acestea, deoarece steaua este atât de rece și slabă în comparație cu Soarele, exoplaneta se află în mijlocul zonei temperate a stelei. Aceasta nu este atât de departe de stea încât apa lichidă de pe suprafața sa să înghețe, nici atât de aproape încât apa să se evapore sub căldura stelei.
Odată ce au avut dimensiunea și masa unui obiect, astronomii au putut deduce densitatea sa medie. Pentru TOI-1452b, această densitate este de 5,6 grame pe centimetru cub, ceea ce este foarte aproape de densitatea Pământului de 5,5 grame pe centimetru cub. Dar o densitate similară cu cea a Pământului, pentru un obiect care are o masă mai mare, indică faptul că obiectul este compus dintr-un material mai ușor, au declarat cercetătorii. Ei au determinat că până la 30% din masa sa ar putea fi apă.
Pentru comparație, apa reprezintă mai puțin de 1 la sută din masa Pământului. Cu toate acestea, doar cu instrumentele de măsurare pe care le avem, este imposibilă determinarea exactă a compoziției lui TOI-1452b.
Dacă, totuși, TOI-1452b este o lume acoperită de apă, telescopul James Webb este cea mai bună șansă de a o descoperi.
„Observațiile noastre cu ajutorul telescopului Webb vor fi esențiale pentru a înțelege mai bine TOI-1452b", spune astronomul René Doyon de la Universitatea din Montreal. „De îndată ce vom putea, vom folosi Webb pentru a observa această lume ciudată și minunată".
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: