Astronomii au descoperit o stea super-rapidă, care poate orbita în jurul unei găuri negre într-un timp record.

Steaua - numită S4716 - orbitează în apropierea găurii negre Sagittarius A din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.
Cercetătorii au descoperit că steaua orbitează în jurul găurii negre, care măsoară 23,5 milioane de kilometri în diametru, în doar patru ani - ceea ce reprezintă cea mai scurtă perioadă orbitală a unei stele.

Acest lucru înseamnă că steaua se deplasează cu o viteză amețitoare de aproximativ 18 milioane de mile pe oră (29 milioane de km/h), adică aproape 8.000 de kilometri pe secundă.
S4716 a fost descoperită de cercetătorii de la Universitatea din Köln și de la Universitatea Masaryk.

Pentru a observa steaua a fost nevoie de un total de cinci telescoape, patru dintre acestea fiind combinate într-un telescop mare pentru a permite observații și mai precise și mai detaliate.

Telescoapele folosite au fost NIR2 și OSIRIS din Hawaii, precum și SINFONI, NACO și GRAVITY ale Observatorului European de Sud.

După ce au observat S4716 timp de aproape 20 de ani, oamenii de știință au stabilit că steaua se mișcă cu o viteză de 8.000 de kilometri pe secundă.

„Faptul că o stea se află pe o orbită stabilă atât de aproape și este atât de rapidă în apropierea unei găuri negre supermasive a fost complet neașteptat și marchează limita care poate fi observată cu telescoapele tradiționale", a declarat Dr. Florian Peissker, autorul principal al noului studiu. Aceștia au descoperit că S4716 se apropie până la 100 de unități astronomice (UA) de gaura neagră.

O UA înseamnă aproximativ 149.597.870 kilometri, adică o distanță mică în standardele astronomice. S4716 face parte dintr-un grup dens de stele numit clusterul de stele S sau clusterul Sagittarius A*, care conține aproximativ 100 de stele care se mișcă rapid.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: