Pentru a doua oară, cercetătorii au identificat emisii radio intense care se repetă.
Emisiile de unde radio intense (fast radio burts - FRB) au fost descoperite pentru prima dată în 2007. Acum, o echipă de astronomi din Canada a descoperit alte 13 semnale de acest fel, care au avut loc pe durata a trei săptămâni, în vara anului trecut. Ele au fost înregistrate cu ajutorul unui nou tip de radio-telescop, amplasat în Valea Okanaga din Columbia Britanică.
Unul dintre aceste semnale s-a repetat de 6 ori, iar această repetare a fost observată pentru a doua oră de când cercetătorii monitorizează emisiile. Prima repetare a unui semnal a fost identificată în 2015, de echipa care lucrează cu telescopul Arecibo din Puerto Rico.
Fiecare emisie de unde radio durează doar o milisecundă, însă este atât de intensă încât eliberează cantitatea de energie pe care Soarele nostru o produce în 12 luni.
Emisiile radio au frecvențe diferite, multe dintre ele sub 400 MHz, prin urmare sunt prea joase pentru a putea fi detectate de aparatele cercetătorilor.
Pentru că fenomenul este extrem de interesant și încă inexplicabil, este normal să apară diferite teorii care caută să-l explice, de la stele masive care explodează la mesaje trimise de extratereștri.
Ipoteza unui semnal transmis de o civilizație extraterestră avansată este susținută și de astrofizicanul Avi Loeb, de la Centrul Harvard-Smithsonian.
În 2017, Loeb și colegul său de la Harvard, Manasvi Lingam, au declarat că aceste semnale ar putea fi produse de transmițătoare extraterestre uriașe, de mărimea unei planete.
Acestea ar fi concepute pentru a lansa în spațiu navetele spațiale, cu ajutorul unor sisteme similare velelor solare. Astfel, navetele extraterestre ar fi propulsate cu unde radio de mare intensitate, care sunt foarte luminoase.
Loeb susține că nu există niciun fenomen natural cunoscut care să poată genera aceste emisii, de aceea merită luat în calcul și ipoteza extraterestră, scrie The Guardian.