O lume rară, aflată la 245 de ani-lumină distanță, ar putea fi cheia pentru dezlegarea unui mister planetar.
O exoplanetă numită TOI-733b are o rază de două ori mai mică decât cea a Pământului și orbitează în jurul unei stele puțin mai mici decât Soarele. Măsurătorile densității sale sugerează că este posibil fie să-și fi pierdut atmosfera, fie să fie o lume cu apă, complet acoperită de oceane.
La o asemenea proximitate orbitală, este probabil ca întreaga căldură provenită de la această stea să evapore atmosfera planetei TOI-733b - ceea ce înseamnă că, într-un timp relativ scurt, aceasta s-ar putea transforma într-o rocă.
Potrivit unei echipe de astronomi conduse de Iskra Georgieva de la Universitatea Chalmers din Suedia, acest lucru ar putea ajuta oamenii de știință să descopere o lacună curioasă în evidența exoplanetelor: de ce există atât de puține lumi cu dimensiuni ale razelor între 1,5 și 2 din cea a Pământului.
Georgieva și echipa sa au descoperit o exoplanetă pe orbită folosind datele colectate de telescopul TESS al NASA, care este concentrat pe astfel de corpuri cerești, și au folosit spectrograful HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) de la telescopul de 3,6 metri La Silla al ESO pentru a-i măsura caracteristicile.
Datele TESS au dezvăluit perioada orbitală a exoplanetei, plasând această lume suficient de aproape de steaua sa fierbinte, pentru evaporare. Dar datele de tranzit nu dezvăluie doar perioada orbitală. Dacă știm cât de strălucitoare este o stea în mod intrinsec, cantitatea de lumină blocată de tranzitul unei exoplanete le permite astronomilor să cunoască raza acelei exoplanete.
Acest lucru a dus la o măsurare de 1,99 raze terestre. Iar spectrograful HARPS a măsurat viteza radială a stelei. Din nou, acest lucru poate ajuta la măsurarea exoplanetei. Dacă se cunoaște masa stelei și cât de mult se deplasează aceasta în interacțiunea gravitațională cu exoplaneta, se poate afla care este masa exoplanetei. În acest caz, această masă a fost de 5,72 mase terestre.
Masa și raza pot fi apoi combinate pentru a obține densitatea, din care se poate deduce compoziția. TOI-733b are o densitate de 3,98 grame pe centimetru cub. Aceasta este puțin mai mare decât densitatea planetei Marte și mai mică decât densitatea Pământului, care este de 5,51 grame pe centimetru cub.
Nu știm cu exactitate din ce este alcătuită TOI-733b, dar echipa a efectuat o modelare computerizată și a constatat că, dacă exoplaneta a avut vreodată o atmosferă de hidrogen și heliu asemănătoare cu cea a lui Neptun, probabil că a pierdut-o deja. Cu toate acestea, exoplaneta și-a format o nouă atmosferă secundară comousă din elemente mai grele.
Mai mult, o posibilitate este și aceea ca planeta să fie o lume oceanică. În acest caz, ea și-ar fi pierdut în continuare hidrogenul și heliul, dar atmosfera care a rămas ar fi bogată în vapori de apă, mai rezistenți la procesele fotoevaporative. În acest caz, exoplaneta nu ar fi suferit nicio pierdere semnificativă de masă atmosferică.
Din păcate, va trebui să mai așteptăm o vreme pentru răspunsuri, pentru că e nevoie de multe alte cercetări până să vedem care este, cu adevărat, natura acestei planete.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: