Harta este rezultatul a peste un si jumatate de lucru pe datele culese de satelitul Planck al Agentiei Spatiale Europene.
Cercetatorii europeni au muncit peste 15 luni pentru a "desena" cea mai veche harta a Universului, o harta pe care se afla si cea mai veche "lumina". Radiatia s-ar fi format in urma cu 380.000 de ani dupa Big Bang, totul luand nastere in urma cu 13,82 de miliarde de ani.
"Este cea mai veche harta a Universului, reprezinta momentul in care acesta era foarte tanar", spune Mark Ashdown, cercetator la University of Cambridge. Datele culese arata ca Universul se extinde cu o viteza mai mica decat se credea initial, diferentele de culoare de pe harta arata variatiile de temperatura a radiatiilor microundelor. Cel mai rece colt de dupa Big Bang are temperatua de 2,7 grade peste 0 absolut (-273 C), in timp ce in momentele de dupa explozia primordiala se inregistrau 2.700 de grade Celsius.
Satelitul Planck a fost lansat in 2009, primele imagini receptionate datand din 2010. Costurile realizarii acestuia ridicandu-se la 700 de milioane de euro. Masuratorile satelitului se apropie de estimarile oamenilor de stiinta, singurele diferente fiind asimetria celor doua emisfere ale "cerului" si marimea celui mai rece perimetru din Univers.