Oamenii de știință spun că au găsit o modalitate nouă - și mult mai ușoară de a identifica apa în stare lichidă – și eventual chiar și viața – pe alte planete.

Procesul implică măsurarea cantității de dioxid de carbon din atmosfera unei planete și compararea acestor măsurători cu cele luate din lumile vecine.

Cercetătorii au arătat că dacă o planetă are o cantitate redusă de CO2 în atmosferă în comparație cu vecinii săi, aceasta sugerează că există apă lichidă pe suprafața sa.

Teoria se bazează pe faptul că dioxidul de carbon din atmosfera planetei este dizolvat într-un ocean – la fel ca Pământul – sau absorbit de o biomasă la scară planetară, a spus echipa. Astronomii au spus că până acum nu a existat o metodă practică de detectare a prezenței apei lichide.

Astfel, astronomii au conceput ceea ce ei numesc o nouă „semnătură care indică o planetă potențial locuită”, ce poate determina dacă aceasta este capabilă să rețină apă lichidă pe suprafața sa.

Echipa a spus că metoda poate determina, de asemenea, existența unor markeri ai vieții pe o altă planetă. Pe lângă dezvoltarea unei noi modalități de identificare a planetelor locuibile, oamenii de știință au spus că cercetările lor pot fi folosite pentru a dezvălui mai multe informații despre punctele critice de mediu. 

Share articol: