„Rămășițele” uneia dintre primele supernove care au ajutat omenirea să înțeleagă felul în care „funcționează” corpurile cerești au fost, în sfârșit, găsite de oamenii de știință.
Astronomii au urmărit această stea neutronică ce a rezultat în urma unei explozii masive timp de decenii întregi. Acum, după mai bine de 30 de ani de muncă, cercetătorii de la Universitatea din Cardiff pretind că au reușit să o observe.
Supernova, cunoscută sub numele de 1987A, este extrem de importantă pentru lumea științifică și a fost zărită pentru prima dată pe 23 februarie 1987, străluncind luni întregi cu o putere de 100 de milioane de ori mai mare decât a Soarelui și fiind vizibilă cu ochiul liber chiar de pe Terra. Aceasta face parte dintr-o galaxie destul de apropiată numită Marele Nor al lui Magellan, situată la 160.000 de ani lumină.
Astronomii au încercat timp de 30 de ani să identifice nucleul stelei care a explodat atunci, însă acesta a fost acoperit de un uriaș nor de praf cosmic și nu a putut fi găsit. Acum, însă, aceștia susțin că ar fi găsit locul în care se află steaua neutronică, pentru că o parte a norului respectiv este mai luminată decât celelalte.
„Pentru prima dată, putem să spunem că în interiorul acestui nor se află o stea neutronică. Lumina ei a fost până acum ascunsă de un strat foarte dens de praf”, a declarat Phil Cigan, profesor de fizică la Universitatea din Cardiff, citat de The Independent.
Acum, oamenii de știință speră că vor putea să afle mai multe despre aceste stele, despre dezintegrarea lor și despre ce se întâmplă apoi.