O echipă de cercetători de la Universitatea Cornell au obținut noi informații surprinzătoare, analizând roiul stelar R136, care se află în Marele Nor al lui Magellan, la o distanță de 150.000 de ani-lumină de noi.

Cu ajutorul primelor imaginii realizate cu roiul de stele R136, specialiștii au putut să descopere în centrul său cea mai masivă stea identificată până acum - R136a1.

Acest astru este uriaș, având de aproape 200 de ori masa Soarelui nostru, astfel încât este foarte aproape de limita superioară a unei stele, potrivit calculelor astronomilor.

R136a1 este de opt ori mai fierbinte ca Soarele și are o rază de patruzeci de ori mai mare, scrie Universe Today.

Stelele care sunt atât de mari au o durată de viață mai redusă, de aceea sunt și greu de identificat.

Aceste gigante iau naștere în zonele în care există multe elemente chimice grele, ca urmare a exploziei altor stele.

Prezența elementelor grele determină colapsarea rapidă a norilor de gaze, formându-se astfel noi stele, mult mai mari.

Marele Nor al lui Magellan este o regiune ideală din acest punct de vedere, pentru că este înconjurat de nori de gaze și praf, de aceea aici iau naștere foarte multe stele.

În Univers există multe categorii de stele, cu dimensiuni, temperaturi și durate de viață foarte diferite.

Piticele roșii sunt cele mai mici, mai reci și trăiesc cel mai mult, în timp ce Soarele este considerat o stea de dimensiuni medii.

Orice nouă informație despre stelele diferite de astrul nostru îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine modul în care evoluează galaxiile.
 

Share articol: