Astronomii au folosit instrumente avansate pentru a calcula o vârstă mai precisă a galaxiei Maisie, descoperită de telescopul spațial James Webb (JWST) în iunie 2022. Deși sistemul stelar nu este chiar atât de vechi pe cât s-a estimat inițial, este totuși unul dintre cele mai vechi înregistrate, apărut la 390 de milioane de ani după Big Bang - ceea ce înseamnă că are o vechime de aproximativ 13,4 miliarde de ani - cu doar 70 de milioane de ani mai tânăr decât JADES-GS-z13-0, cel mai vechi sistem (actual) cunoscut.
O echipă condusă de astronomul Steven Finkelstein de la Universitatea Texas din Austin a descoperit sistemul vara trecută. Inițial, grupul a estimat că a apărut la doar 290 de milioane de ani după Big Bang, dar analizând galaxia cu echipamente mai avansate au ajuns la concluzia că aceasta este cu aproximativ 100 de milioane de ani mai veche de atât.
„Ceea ce este interesant în legătură cu galaxia lui Maisie este că a fost una dintre primele galaxii îndepărtate identificate de JWST și, din acest set, este prima care a fost confirmată cu instrumente avansate", a declarat Finkelstein.
Confirmarea spectroscopică a venit datorită Near InfraRed (NIRSpec) al JWST, realizat de Cosmic Evolution Early Release Science Survey (CEERS). NIRSpec „împarte lumina unui obiect în mai multe frecvențe înguste diferite pentru a stabili cu mai multă precizie compoziția sa chimică, producția de căldură, luminozitatea intrinsecă și mișcarea relativă".
Mișcarea luminii spre lungimi de undă mai lungi pentru a indica mișcarea de îndepărtare de observator - a fost cheia pentru o datare mai precisă decât estimarea inițială bazată pe fotometrie. Instrumentele avansate i-au ajutat, astfel, pe cercetători să se decidă la estimarea revizuită de 390 de milioane de ani de la Big Bang.
Astronomii au examinat, de asemenea, CEERS-93316, o galaxie a cărei apariție era estimată inițial la 235 de milioane de ani înainte de Big Bang - ceea ce ar fi făcut-o să fie uimitor de veche. După ce a fost studiată mai în detaliu prin acest sistem, specialiștii au plasat-o la doar un miliard de ani după Big Bang.
Echipa CEERS evaluează în prezent încă aproximativ 10 sisteme care ar putea fi mai vechi decât Galaxia Maisie și rămâne să vedem ce surprize ne mai rezervă.
__________________________________________________________________________________________________