O stea recent descoperită la doar 773 de ani-lumină distanță de Terra aparține uneia dintre cele mai rare categorii de corpuri cerești din Calea Lactee.

J1912-4410 este o stea pitică albă de tip pulsar, un tip de stea atât de rar întâlnit încât se cunoaște doar un singur exemplar în întreaga galaxie. Descoperirea sa confirmă faptul că aceste stele există într-o clasă aparte și ne oferă un nou instrument de interpretare nu doar a evoluției stelelor, ci și a semnalelor ciudate detectate în toată Calea Lactee, care sfidează teoriile convenționale.

Descoperirea pare să confirme faptul că un câmp magnetic al unei pitice albe este generat de o componentă internă, asemănătoare cu modul în care nucleul lichid al Pământului își generează câmpul magnetic, dar mult mai puternic ca efect.

„Originea câmpurilor magnetice este o mare întrebare ce rămâne încă deschisă în multe domenii ale astronomiei, iar acest lucru este valabil în special pentru stelele pitice albe", a explicat astrofizicianul Ingrid Pelisoli de la Universitatea Warwick din Marea Britanie, citată de Science Alert.

„Câmpurile magnetice ale piticelor albe pot fi de peste un milion de ori mai puternice decât câmpul magnetic al Soarelui”.
În mod tradițional, pulsarii sunt tipuri de stele stinse numite stele neutronice - practic, ceea ce a rămas din stelele masive care au rămas fără combustibil de hidrogen pentru a fuziona în nucleele lor. Steaua aruncă în aer materialul exterior, iar nucleul, care nu mai este susținut de presiunea exterioară a fuziunii, se prăbușește sub efectul gravitației într-un obiect ultradens.

În cazul unui pulsar, steaua neutronică se rotește rapid, până la scara milisecundei, în timp ce fascicule de radiații electromagnetice, generate de rotația rapidă și de câmpul magnetic puternic, erup de la polii magnetici. Pe măsură ce steaua se rotește, aceste fascicule trec pe lângă câmpul nostru vizual ca un far cosmic, făcând ca steaua să pară că pulsează.

Piticele albe sunt un tip similar de rămășițe stelare. Ele sunt nucleele stelelor moarte cu o greutate de sub 8 mase solare. Ele sunt mai puțin dense decât stelele neutronice și au raze mai mari. Din câte știam până acum câțiva ani, acestea nu par să se transforme în pulsari.

Apoi, în 2016, astronomii au descoperit ceea ce au numit primul pulsar provenit dintr-o pitică albă, o stea numită AR Scorpii. AR Scorpii este un pic diferită de un pulsar tradițional. Este o pitică albă aflată într-un sistem binar cu o stea pitică roșie. Pe măsură ce se rotește, razele sale trec pe lângă pitica roșie, făcând-o să se lumineze pe mai multe lungimi de undă la intervale regulate de timp de 1,97 minute. Pulsațiile pe care le vedem nu provin direct de la razele piticei albe, ci de la efectul pe care aceste raze îl au asupra piticei roșii.

Cu toate acestea, sistemul lui AR Scorpii a sfidat înțelegerea noastră despre piticele albe, cu o rată de rotație obținută de obicei doar printr-un transfer de masă de la pitica roșie, care determină pitica albă să se rotească mai repede. Cu toate acestea, rata sa de rotație sugerează existența unui câmp magnetic puternic, ceea ce ar necesita transferul unei cantități considerabile de masă.

O posibilă explicație este reprezentată de schimbările prin care trec piticele albe pe măsură ce se răcesc și se cristalizează. Este posibil ca pitica albă AR Scorpii să-și fi început existența în această formă fără câmp magnetic, permițând ca rata de rotație să crească pe măsură ce a „furat” încet masă de la pitica roșie.

Totuși, evident că nu știm cu adevărat ce se întâmplă în interiorul stelelor pitice albe. Știm că acestea sunt incredibil de dense - masa Soarelui strânsă într-un obiect de mărimea Pământului - și doar refuzul electronilor de a ocupa aceeași stare sub un anumit prag critic le împiedică să se prăbușească și mai mult, dar aspectul și modul în care se comportă este pur ipotetic.

Dimensiunea eșantionului de o singură stea face imposibilă confirmarea, așa că Pelisoli și colegii săi au căutat mai multe stele. Ei au analizat datele astonomice în căutarea unor stele cu caracteristici similare cu AR Scorpii. Apoi, au urmărit „candidații” pentru a vedea dacă se potrivesc.

„Am găsit o stea care prezenta variații de lumină foarte asemănătoare cu AR Scorpii. Campania noastră de urmărire cu alte telescoape a dezvăluit că, la fiecare cinci minute acest sistem trimitea un semnal radio și cu raze X în direcția noastră. Acest lucru a confirmat că există mai mulți pulsari pitici albi, așa cum au prezis modelele anterioare", au explicat astronomii.

J1912-4410, recent descoperit, se potrivește, de asemenea, cu alte câteva caracteristici ale modelului. Stelele pitice albe de tip pulsar ar trebui să fie relativ reci, ceea ce arată că în interior are loc o cristalizare, și suficient de aproape de companionul lor binar pentru ca transferul de masă să se fi produs în trecut, pentru a le accelera rotația. J1912-4410 se potrivește perfect cu aceste caracteristici.

Astfel, descoperirea oferă lumii științifice un nou instrument pentru a înțelege lucrurile ciudate pe care le detectăm în galaxia Calea Lactee.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: