Oamenii de stiinta olandezi au reusit performanta de surprinde interiorul unei particule de hidrogen, fapt nemaiincercat pana acum din cauza fragilitatii acestuia.
Interiorul unui atom a fost fotografiat pentru prima oara gratie unui experiment care poate ajuta si la felul in care a fost construit Universul. Reusita le apartine oamenilor de stiinta oalndezi care s-au folosit de o raza laser pentru a privi inauntrul unui atom, prin microscop.
Lentila prin care au reusit sa patrunda in interiorul unei particule de hidrogen avea puterea de a mari cu pana la 20.000 de ori. Fotografia a fost facuta dupa ce doua raze laser au lovit electronii din molecula de hidrogen, un camp electric foarte puternic "gonind" acei electroni catre lentila care era conectata la un dispozitiv de proiectie. Imaginile, cercuri inchise si deschise la culoare, erau proiectate pe un ecran fosforescent si, ulterior, imortalizate cu o camera digitala de inalta rezolutie.
Fizicienii de la AMOLF, un laborator al Foundation for Fundamental Research on Matter din Amsterdam, sustin ca au pus bazele unei noi tehnici de observatie, dispozitivul fiind numit "microscop cuantic". Olandezii s-au folosit de particula de hidrogen, mult mai simpla decat cea de heliu. Oamenii de stiinta sustin ca adevaratul succes va veni atunci cand vor reusi sa intre in interiorul unei structuri mai complexe.