Agentia spatiala americana a lansat de curand, din Alaska, o racheta care va studia transferul de energie solare de catre Terra, evenimentul fiind o explozie de culoare.
Foarte multi vaneaza luminile nordului, ceea ce, stiintific, se cunoaste sub numele de Aurora Boreala, dar nu putini reusesc sa prinda acest spectacol senzational. A facut-o, de curand, o racheta lansata in cadrul proiectului Ground-to-Rocjet Electrodynamics-Electrons Correlative Experiment (GREECE).
Racheta va studia transferul de energie solara catre Pamant, in cazul de fata, transformat in Aurora Boreala. Fenomentul senzational este creat de particulele cu care Soarele bombardeaza Terra. In cele 10 minute de zbor, racheta a masurat particulele si campurile electrice, fapt care, spera cercetatorii, va ajuta la o mai buna intelegere a acestui fenomen.
Conform cercetatorilor, conditiile atmosferice au fost optime si abia se asteapta citirea datelor culese. In curand, oamenii de stiinta de la Southwest Research Institute din Texas vor face publice rezultatele studiului.