Potrivit specialiștilor ONU, aproximativ 1,7 milioane de specii de virusuri nu au fost încă identificate, iar jumătate dintre acestea ar putea infecta oamenii.
Din această cauză, va exista mereu riscul apariției unor noi pandemii, iar urmările ar putea fi mult mai grave ca în prezent.
Aceste fenomene apar tot mai des în ultima perioadă. Spre exemplu, COVID-19 este a șasea pandemie care a apărut după gripa spaniolă din 1918.
Toate pandemiile au ca punct de plecare microbi purtați de animale, dar se transmit la om ca urmare a unor activități specifice societății noastre.
Contactul tot mai apropiat dintre oameni și animalele sălbatice, ca urmare a distrugerii pădurilor, crește și mai mult riscul apariției unei noi pandemii.
De aceea, experții ONU solicită protejarea ecosistemelor, în special a pădurilor, dar și reguli mai clare privind vânzarea animalelor care sunt crescute sau vânate pentru carne.
Concluzia lor este clară: aceleași activități umane care provoacă schimbarea climei și distrugerea biodiversității stau la baza declanșării pandemiilor.
Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: