Căldura record este așteptată din nou în 2024 va fi încă un an cu recorduri în materie de căldură. , deoarece ONU avertizează că Pământul este „la un pas” de dezastru. 

Temperaturile globale au doborât deja recordurile de căldură anul trecut, deoarece valurile de căldură au afectat oceanele, iar ghețarii au suferit pierderi record ale masei lor înghețate, a anunțat marți Organizația Națiunilor Unite – avertizând că 2024 ar putea fi și mai cald.

Raportul anual privind starea climei realizat de agenția specializată a ONU a confirmat datele preliminare care arată că 2023 a fost de departe cel mai călduros an înregistrat vreodată.

De asemenea, anul trecut a încheiat „cea mai caldă perioadă de 10 ani înregistrată consecutiv”, a spus Organizația Meteorologică Mondială, fiind așteptate temperaturi și mai ridicate anul acesta.

„Există o probabilitate mare ca 2024 să bată din nou recordul din 2023”, a declarat șeful OMM pentru monitorizarea climei, Omar Baddour, citat de Science Alert.

Ca reacție la acest raport, șeful ONU Antonio Guterres a spus că acesta arată „o planetă aflată pe marginea prăpastiei”.

„Pământul lansează un apel de urgență”, a spus el într-un mesaj video, subliniind că „poluarea realizată prin combustibili fosili provoacă haos climatic” și avertizând că „schimbările se accelerează”.

Organizația Meteorologică Mondială a spus că anul trecut temperatura medie aproape de suprafață a fost cu 1,45 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – periculos de aproape de pragul critic de 1,5 grade pe care țările au convenit să evite să-l depășească în acordurile climatice de la Paris din 2015.

O constatare deosebit de îngrijorătoare a fost că valurile de căldură marine au cuprins aproape o treime din oceanul global anul trecut.

Și până la sfârșitul anului 2023, peste 90% din ocean au experimentat condiții de valuri de căldură la un moment dat în timpul anului, a spus OMM. Valurile de căldură marină mai frecvente și intense vor avea „repercusiuni negative profunde asupra ecosistemelor oceanice și recifelor de corali”, a avertizat Organizația.

Între timp, ghețarii importanți din întreaga lume au suferit cea mai mare pierdere de volum de la începutul observațiilor, în 1950. De exemplu, în Elveția, ghețarii alpini și-au pierdut 10% din volumul rămas doar în ultimii doi ani, se spune.

Mai mult, încălzirea oceanelor și topirea rapidă a ghețarilor și a straturilor de gheață au condus anul trecut nivelul mării la cel mai înalt punct de când au început înregistrările satelitare în 1993, a spus OMM.

Agenția a subliniat că această creștere a nivelului mediu global al mării în ultimul deceniu (2014-2023) a fost mai mult decât dublu față de rata din primul deceniu de înregistrări prin satelit.

Schimbările dramatice ale climei, a spus acesta, alimentează evenimente meteorologice extreme, inundații și secetă, care declanșează probleme majore, precum pierderea biodiversității și insecuritatea alimentară.

Share articol: