Un nou studiu arată că persoanele care au suferit frecvent de guturai, adică de răceala sezonieră, sunt mai protejate de COVID-19.

Prin urmare, foarte mulți oameni ar putea avea o formă de imunitate la noua boală, în sensul în care vor face forme mai ușoare sau vor fi chiar asimptomatici.

O altă veste bună este că persoanele care au fost deja infectate cu noul coronavirus au căpătat o imunitate de durată, care i-ar putea proteja toată viața.

La aceste concluzii au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Rochester, care au realizat recent un studiu în acest sens.

Specialiștii au observat că persoanele care au trecut prin numeroase răceli au dezvoltat o imunitate care le este dată de celulele B ale sistemului imunitar.

Aceste celule învață să recunoască rapid și să elimine coronavirusurile. Virusul care provoacă banalul guturai este tot un coronavirus.

Astfel, celulele B recunosc imediat virusul SARS-COV-2, care este înrudit cu virusul guturaiului și stimulează producția de anticorpi, care elimină mai repede infecția.

Acest fenomen se numește imunitate încrucișată și ar putea fi întâlnită la multe persoane, deoarece răcelile sezoniere sunt frecvente.

În cadrul studiului, cercetătorii au comparat mostre de sânge de la 26 de persoane care s-au vindecat după forme ușoare de COVID și de la 21 de voluntari sănătoși.

Apoi, ei au măsurat nivelurile de celule B și de anticorpi care vizează proteina țepușă, specifică tuturor coronavirusurilor și care ajută virusul să se răspândească în organism.

Această proteină diferă de la un coronavirus la altul, dar celulele imunitare B nu fac această deosebire și atunci reacționează la orice coronavirus, chiar dacă este un tip nou.

Studiul a vizat imunitatea la betacoronavirusuri, din care fac parte două virusuri care provoacă răceală, dar și temutele SARS, MERS și SARS-CoV-2.

Experții vor să afle în continuare cum ar putea ajuta această descoperire la găsirea unui vaccin împotriva noului coronavirus, scrie Science Daily.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: