Cercetătorii au descoperit o soluție inedită pentru ca bateriile să poată funcționa un timp foarte îndelungat.

O baterie alimentată cu deșeuri nucleare poate funcționa 28.000 de ani fără să aibă nevoie de reîncărcare și s-ar dovedi foarte utilă la o navetă spațială, dar și pentru alte proiecte care necesită o funcționare îndelungată.

Noul tip de baterie radioactivă este dezvoltat de compania americană Nano Diamond Battery și ar putea fi lansată pe piață în 2023, fiind deocamdată în stadiul de proiect, scrie Daily Mail.

Compania susține că noua baterie este sigură pentru oameni și poate fi utilizată și în scopuri comerciale.

Spre exemplu, o mașină electrică alimentată cu această baterie ar putea fi folosită chiar și 10 ani fără să fie necesară încărcarea ei.

Bateria poate fi folosită și pentru un smartphone sau pentru aparate medicale, susțin inventatorii ei.

Gadgeturile care vor funcționa cu această tehnologie nu vor avea niciodată nevoie de încărcare sau de schimbarea bateriei, scrie Daily Mail.

Cea mai importantă utilizare ar fi însă în domeniul explorării spațiale, pentru că aceste baterii pot alimenta sateliții sau navetele spațiale timp de mii de ani.

Tehnologia folosită presupune utilizarea unor izotopi radioactivi din deșeurile nucleare și combinarea lor cu straturi de nanodiamante, pentru a forma celulele bateriei.

Diamantele microscopice pot conduce rapid căldura, departe de izotopi, pentru a genera astfel electricitate.

Noile baterii au două avantaje importante: rezistă foarte mult timp, comparativ cu actualele modele, iar în plus ajută la valorificarea deșeurilor nucleare.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: