Un material care se găsește în lemn este testat pentru introducerea drept componentă esențială în structura bateriilor.
Finlandezii de la Stora Enso au construit o instalație de producție în valoare de 10 milioane de euro, care va crea carbon biologic regenerabil prin transformarea copacilor în baterii. Acest lucru va fi realizat prin utilizarea unui material pe bază de lemn numit lignină.
Instalația se află în sudul Finlandei, iar compania are peste 150 de angajați și este specializată în producția de celuloză din lemn de esență moale și de biocombustibili. Aceasta este responsabilă pentru dezvoltarea unei serii de soluții pe bază de lemn și biomateriale pentru problemele cotidiene care necesită alternative ecologice. Ofertele lor de produse inovatoare variază de la lemn modelabil până la ambalaje alimentare din fibre.
Lignina este a doua cea mai comună macromoleculă din natură, după celuloză, depusă în peretele celular al plantelor pentru a le face structura fermă și lemnoasă și a le împiedica să putrezească. Ea reprezintă aproximativ o treime din compoziția totală a lemnului.
Lignina este separată din lemn în timpul producerii fibrelor celulozice din pulpa acestuia. Este apoi rafinată într-o pulbere de carbon ușoară, care este transformată în foi de electrozi și combinată cu alte componente ale bateriei pentru a înlocui grafitul. Compania produce lignină la nivel industrial la Sunila Mill din 2015. Capacitatea lor de producție anuală este de 50.000 de tone, iar brevetarea tehnologiei sub denumirea Lignode®, cimentează intențiile Stora pentru un viitor alimentat de baterii mai inteligente.
Aproape toate electronicele portabile sunt acum alimentate cu baterii litiu-ion. Există unele îngrijorări legate de faptul că inginerii nu se pot angaja în viitor să le folosească drept mijloace de alimentare a mașinăriilor mai mari, cum ar fi avioanele, din cauza capacității lor de supraîncălzire.
Stora Enso a subliniat câteva beneficii cheie pentru trecerea la tehnologia sa de energie regenerabilă, printre carea scalabilitatea, sustenabilitatea, capacitatea de reciclare, încărcarea mai rapidă și performanța mai bună la temperaturi scăzute. Rămâne de văzut, însă, dacă ele îi vor și convinge pe marii jucători din industria electronicelor că alternativa este una reală și la fel de viabilă.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: