Este sau nu consumul de ciocolată bun pentru organismul uman?

Din fericire, există destul de multe dovezi care arată că, în circumstanțele potrivite, ciocolata poate fi atât benefică pentru inimă, cât și bună pentru starea mentală.

De fapt, ciocolata este o minune medicinală (deși e corect totuși să spunem că boabele crude, nerafinate sunt considerate astfel). Aceasta conține mulți compuși activi diferiți care pot avea chiar efecte similare cu cele pe care le au în organism medicamentele, de exemplu.

Compușii care duc la efecte neurologice în creier trebuie să poată traversa bariera hemato-encefalică, „scutul protector” care împiedică substanțele nocive - cum ar fi toxinele și bacteriile - să pătrundă în delicatul țesut nervos.

Unul dintre acestea este compusul numit teobromină, care se găsește, de asemenea, în ceai și care contribuie la gustul său amar. Ceaiul și ciocolata conțin și cofeină, o „rudă” a teobrominei. Aceste substanțe chimice, printre altele, contribuie la natura adictivă a ciocolatei. Ele au capacitatea de a traversa bariera hemato-encefalică, unde pot influența sistemul nervos. Prin urmare, sunt cunoscute ca substanțe chimice psihoactive.

Ce efecte poate avea ciocolata asupra stării de spirit? Ei bine, o analiză amplă care s-a bazat pe un grup de studii dedicate examinării sentimentelor și emoțiilor asociate cu consumul de ciocolată a demonstrat îmbunătățiri ale dispoziției, reduceri ale anxietății, îmbunătățiri ale nivelului energiei.

Unii au remarcat sentimentul de vinovăție, ceea ce este poate ceva ce am simțit cu toții după prea multă ciocolată.

Există și alte organe, în afară de creier, care ar putea beneficia de efectele medicinale ale boabelor de cacao. Timp de secole, ciocolata a fost folosită ca medicament pentru a trata o listă lungă de boli, inclusiv anemia, tuberculoza, guta și chiar libidoul scăzut.

Există dovezi care sugerează că un consum moderat de cacao are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular. În primul rând, poate preveni disfuncția endotelială. Acesta este procesul prin care arterele se întăresc și se încarcă cu grăsime, lucru care poate duce la rândul său la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Consumul de ciocolată neagră poate reduce, de asemenea, tensiunea arterială, care este un alt factor de risc pentru dezvoltarea bolilor arteriale, și poate preveni formarea cheagurilor care blochează vasele de sânge.

Unele studii au sugerat că ciocolata neagră ar putea fi utilă în ajustarea proporțiilor de colesterol lipoproteic cu densitate mare, care poate ajuta la protejarea inimii.

Altele au examinat rezistența la insulină, fenomen asociat cu diabetul de tip 2 și creșterea în greutate. Acestea sugerează că polifenolii - compuși chimici prezenți în plante - care se găsesc în produse alimentare precum ciocolata ar putea duce, de asemenea, la un control îmbunătățit al glicemiei.

Pe cât de mult ar putea fi considerată un medicament pentru unii, ciocolata poate fi o otravă pentru alții. Este bine documentat faptul că ingestia de cofeină și teobromină este foarte toxică pentru animalele domestice. Câinii sunt afectați în mod special, iar vinovatul este adesea ciocolata neagră, care poate provoca simptome de agitație, rigiditate musculară și chiar convulsii. În anumite cazuri, dacă este ingerată în cantități suficient de mari, poate duce la comă și la ritmuri cardiace anormale, chiar fatale.

De asemenea, s-a constatat că unii dintre compușii care se găsesc în ciocolată au efecte potențial negative la om. Ciocolata este o sursă de oxalat care, alături de calciu, este unul dintre principalii componenți ai pietrelor la rinichi.

Așadar, ce ar trebui să însemne toate acestea pentru obiceiurile noastre atunci când vine vorba despre consumul de ciocolată? Știința indică direcția ciocolatei care are un conținut cât mai ridicat de cacao și un minim de substanțe adăugate. Efectele potențial dăunătoare ale ciocolatei sunt mai degrabă legate de grăsimi și zahăr și pot contracara orice posibile beneficii.

Așadar, o doză zilnică de 20g-30g de ciocolată simplă sau neagră, cu un conținut de cacao de peste 70% - mai degrabă decât ciocolată cu lapte sau ciocolată albă, ar putea duce la un beneficiu mai mare pentru sănătate. 

Share articol: