Arheologii au descoperit unele dintre cele mai vechi artefacte care au fost asociate cu băutul berii, într-un sit istoric din China, vechi de 9.000 de ani.
Se pare însă că populara băutură nu era consumată în scop recreativ. Specialiștii au găsit 50 de vase intacte, iar 20 dintre ele au fost supuse unor analize detaliate, în urma cărora a reieșit și că oamenii le foloseau pentru a bea bere.
Aceștia au mai aflat și că procesul făcea, cel mai probabil, parte dintr-un ritual precum înmormântarea. Unele dintre vase erau similare paharelor din zilele noastre, iar șapte dintre ele păreau să fie recipiente cu gât lung, cunoscute pentru că erau utilizate pentru consumarea alcoolului.
„Această bere antică, probabil nu a fost precum cea pe care o bem astăzi, ci era o băutură ușor fermentată și dulce, cu un aspect tulbure”, au spus arheologii.
Urmele descoperite în urma analizelor sunt compatibile cu substanțele utilizate în timpul procesului de fermentare a berii și se pare că pentru realizearea ei erau folosite orez și alte cereale. Pentru că rămășițele sunt atât de vechi, e greu, totuși, pentru oamenii de știință să determine cum era produs alcoolul de către această comunitate antică.
„Nu știm cum obțineau oamenii mucegai în urmă cu 9000 de ani, pentru că apoi fermentarea survine natural. Dacă oamenii aveau cumva orez sau cereale rămase și ele căpătau mucegai, probabil că au observat că, în timp, devin mai dulci și le pot fi utile”, au mai spus specialiștii.
„Descoperirile sugerează că băutul berii era un element esențial în ritualurile preistorice de înmormântare din sudul Chinei, contribuind la emergența societăților agricole complexe de peste patru milenii”, au concluzionat cercetătorii în studiul lor.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: