Frigiderele si televizoarele a milioane de britanici se vor opri in momentul in care sistemul energetic national va suferi o supraincarcare a retelei, spre dezaprobarea utilizatorilor.

Sprijinita de Uniunea Europeana, ideea de a se monitoriza aparatele electrocasnice pentru a se evita supraincarcarea retelei un a fost primita prea bine. Presa britanica condamna acest control ce trimite la romanul lui George Orwell, "1984".

Nu doar controlul asupra lucrurilor din casele britanicilor enerveaza, ci si scumpirea electrocasnicelor. Pentru ca aparatele sa se poata opri cand energia fluctueaza, producatorii trebuie sa le doteze cu un cip care costa cel putin 40 de lire sterline, ceea ce va duce cu siguranta la scumpirea "la raft".

Marea Britanie este aprovizionata cu energie electrica de catre o companie privata, The National Grid al carei profit in 2011 a fost de 2,6 miliarde de lire sterline. Ideea controlului asupra electrocasnicelor din gospodariile britanice a venit dupa ce The National Grid s-a dovedit incapabila de a produce energie electrica din surse regenerabile (apa, vant, soare) in proportie de 20% din totalul livrat anual asa cum cere Uniunea Europeana.

Share articol: