O noua generatie de vehicule propulsate de energia solara incearca sa ia locul transportului traditional.

Cu o anvergura de 63 de metri, asemanatoare cu cea a avionului Airbus A340, HB-SIA este o solutie pentru transportul aerian de maine. Aripile sale sunt acoperte cu 11.268 de celule fotovoltaice care alimenteaza cele patru motoare. E adevarat, zborul dureaza destul de mult, drumul de la San Francisco la New York a fost parcurs in patru "etape".

MS Turanor PlanetSolar este on nava cu o lungime de 31 de metri care s-a "incordat" sa faca inconjurul Pamantului cu viteza (nu foarte mare) de 7,5 noduri pe ora. A plecat din Monaco in luna septembrie a anului 2010, revenind in acelasi port in luna mai a lui 2012. Producatorii vasului n-au marsat pe viteza, ci pe ideea de premiera in navigatie.

Cercetatorii de la Cambridge University au dezvoltat un automobil, Resolution, pregatit sa participe la o cursa de 3.000 de kilometri in luna octombrie a acestui an. Vehiculul are 4,5 metri lungime, 0.8 metri latime si dezvolta o viteza de 140 de km/ora. Bugetul pentru constructia lui Resolution n-a fost mai mare de 500.000 de lire sterline, cei mai multi venind din donatii publice.

Share articol: