Timp îndelungat acidul dezoxiribonucleic (ADN) a servit ca un fel de manual de instrucțiuni pentru viață, oferind nu doar șabloane pentru o gamă largă de structuri chimice, ci și un mijloc de gestionare a producției lor.

În ultimii ani, inginerii au explorat un rol nou, subtil pentru capacitățile unice ale moleculei, ca bază pentru un computer biologic. Cu toate acestea, în ciuda trecerii a 30 de ani de la primul prototip, majoritatea computerelor ADN s-au luptat să proceseze mai mult decât câțiva algoritmi adaptați.

O echipă de cercetători din China a venit acum cu un circuit ADN integrat, care are un scop mult mai general. Computerul lichid poate forma 100 de miliarde de circuite uimitoare, fiecare capabil să ruleze propriul program.

Calculul ADN are potențialul de a crea mașinării care oferă salturi semnificative în viteze și capabilități și, ca și în cazul calculului cuantic, există diferite abordări în materie. Aici, oamenii de știință au vrut să construiască ceva care să fie mai adaptabil decât rezultatele eforturilor anterioare, cu o gamă mai largă de utilizări potențiale.

„Programabilitatea și scalabilitatea constituie doi factori critici în realizarea calculului de uz general”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată. „Programabilitatea permite alocarea specifică a dispozitivului pentru a dezvolta diverși algoritmi, în timp ce scalabilitatea permite gestionarea unei cantități tot mai mari de muncă prin adăugarea de resurse la sistem.”

Pentru a lucra mai intens în acest sens, echipa s-a concentrat pe ceea ce a numit matrice programabile bazate pe ADN: segmente scurte de ADN „fixate” împreună pentru a crea structuri mai mari, care ar putea apoi forma circuite integrate de diferite combinații. Acestea au fost realizate prin amestecarea catenelor de ADN în eprubete cu un fluid-tampon, bazându-se pe reacții chimice pentru a face atașamentele și combinațiile necesare.

Pe parcursul experimentelor lor, oamenii de știință au reușit să creeze circuite pentru rezolvarea ecuațiilor și a rădăcinilor pătrate, de exemplu. Mai departe, aceste sisteme ar putea fi adaptate în scopuri precum diagnosticarea de boli, spun cercetătorii.

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: