Virusul SARS-CoV2 ar fi apărut în cu totul altă parte a lumii înainte ca acesta să fie identificat oficial în China, sugerează un nou studiu.
Oamenii de știință de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA au analizat peste 7000 de probe de sânge colectate de Crucea Roșie Americană pe teritoriul a nouă state, în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020.
Dintre acestea, 106 mostre au fost depistate ca având anticorpi pentru coronavirus. Astfel, infecția cu SARS-CoV 2 ar fi putut fi prezentă pe teritoriul SUA în decembrie 2019, mult mai devreme decât a fost înregistrată oficial, au explicat autorii.
În China, primele cazuri ale unei pneumonii misterioase care ar fi apărut în Wuhan au fost raportate pe 31 decembrie 2019. În SUA, primul caz a fost confirmat pe 20 ianuarie 2020, la un cetățean din statul Washington care călătorise de curând în China.
Totuși, indiciile referitoare la circulația virusului au apărut mai repede decât a putut lumea științifică să consemneze. În China, primul caz a fost descoperit, prin cercetări ulterioare, ca datând din 17 noiembrie 2019, au scris jurnaliștii de la Live Science.
În Franța, testarea retrospectivă a unor mostre provenite de la pacienți spitalizați au detectat o infecție în a doua jumătate a lunii decembrie 2019. Iar oamenii de știință au descoperit anticorpi SARS-CoV 2 în mostre de sânge colectate în Italia chiar în luna septembrie a anului trecut.
Un test pozitiv la existența anticorpilor sugerează o infecție anterioară cu virusul SARS-CoV 2, iar autorii au utilizat teste de mare acuratețe pentru detectarea anticorpilor de coronavirus.
Cu alte cuvinte, au existat persoane pozitive la coronavirus chiar înainte ca infecția să fie raportată în China, însă, din păcate, studiul nu poate determina cu precizie unde a fost contractat virusul – e posibil ca unii dintre donatorii de sânge incluși în cercetare să fi călătorit în China și să se fi infectat acolo, de exemplu.
De asemenea, limitările studiului nu permit nici o estimare referitoare la extinderea sa în acea perioadă. Oricum ar fi, coordonatorul studiului a precizat că donatorii ar putea fi contactați pentru viitoarele cercetări, în scopul obținerii de informații referitoare la eventualele călătorii realizate în perioada respectivă și la simptomele pe care le-au resimțit.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: