Mai multe cutremure foarte puternice au făcut ravagii pe Pământ în ultimii ani, de la cel din Kashmir, din 2005, la cel din Haiti, care a avut loc în 2010.
Deși devastatoare, acestea sunt mult mai puțin puternice în comparație cu un cutremur uriaș care a lovit nordul statului Chile în urmă cu 3.800 de ani, potrivit unui nou studiu care îl evaluează drept „cel mai mare cutremur din istorie”.
Cercetătorii de la Universitatea din Southampton spun că seismul a avut o magnitudine de aproximativ 9,5 grade și a provocat un tsunami uriaș care a călătorit pe o distanță mai mare de 8.000 de kilometri, până în Noua Zeelandă.
„Se credea că nu se putea produce un eveniment de asemenea dimensiuni în nordul țării, pur și simplu pentru că nu se putea obține o ruptură suficient de lungă a plăcilor tectonice. Dar acum am găsit dovezi ale unei fisuri de aproximativ o mie de kilometri lungime chiar în largul coastei deșertului Atacama, iar acest lucru este unul de importanță majoră”, a declarat profesorul James Goff, coautor al studiului.
Săpăturile efectuate în siturile arheologice de-a lungul coastei au scos la iveală, de asemenea, clădiri din piatră care au fost distruse de valuri.
Printr-o coincidență, profesorul Goff a investigat un sit de pe insula Chatham din Noua Zeelandă înainte de începerea acestui studiu. Acolo, el a descoperit mai mulți bolovani de mărimea unei mașini, datând de aproximativ 3.800 de ani - aceeași perioadă cu cea a tsunami-ului - care fuseseră aruncați la o distanță de sute de metri.
Echipa speră că descoperirile lor ne-ar putea ajuta să ne pregătim pentru următorul super cutremur.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: